- Sty 5, 2006
- 7,979
- 0
- 0
Mięso bez kości (jakiekolwiek) pokroić na większe kawałki, bo będzie jeden na porcję. Obsmażyć je na tłuszczu. Dodać i równiez obsmażyć warzywa pokrojone w kostkę (cebula, marchew,seler). Dołozyć pokrojone pomidory i ziekoną paprykę. Można dodać lyżke przecieru pomidorowego. Posolić i popieprzyć, dodać mielonej słodkiej papryki i posiekane liście selera. Zalać tę mieszaninę wodą, ale lepiej wywarem z jarzyn lub rosołem. Gotować na słabym ogniu.
Kiedy składniki będą miękkie, dosypać troche ryżu i gotować ponad 15 minut.
Przed podaniem posypać każda porcje z kawałkiem miesa siekana zielona pietruszką i czubricą (cząbrem ogrodowym).
Giuwecz można zrobic także ze świeżymi grzybami. Jako przyprawy - np. mięta i czosnek.
Giuwecz to nie jakas pojedyńcza, określona potrawa ale rodzaj dania mięsno warzywnego w kuchni bułgarskiej.
Ten przepis podany wyżej to klasyczny giuwecz tracki.
Kiedy składniki będą miękkie, dosypać troche ryżu i gotować ponad 15 minut.
Przed podaniem posypać każda porcje z kawałkiem miesa siekana zielona pietruszką i czubricą (cząbrem ogrodowym).
Giuwecz można zrobic także ze świeżymi grzybami. Jako przyprawy - np. mięta i czosnek.
Giuwecz to nie jakas pojedyńcza, określona potrawa ale rodzaj dania mięsno warzywnego w kuchni bułgarskiej.
Ten przepis podany wyżej to klasyczny giuwecz tracki.