- Maj 27, 2007
- 1,245
- 0
- 0
Dopiero we Włoszech odkryłam, że drobny dodatek do kanapek czy bułek z wędliną - jakim są marynowane warzywa (cebulki, papryka czy kalafior) - zupełnie odmienia smak banalnej codziennej przekąski
~ GIARDINARA ~
czyli... Cebula, marchewka, zielona papryka, czerwona papryka, ostre papryczki, kalafior, oliwki zielone, oliwa z oliwek, ocet i włoskie przyprawy.
składniki:
- 2 duże cebule
- młoda cukinia lub kilka ogórków
- 2 średnie marchewki
- 3 duże papryki (kolorowe)
- 2-3 ostre papryczki
- kilka różyczek kalafiora
- po garści oliwek zielonych i czarnych
- kilka ząbków czosnku
- 2-3 łodygi selera naciowego
- łyżka otartego oregano
- szczypta rozmarynu
- płatki ostrej suszonej papryki
- 2 goździki
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- szklanka octu 5-6 % lub winnego
- szklanka oliwy
- listki świeżej bazylii
- 1-2 łyżki miodu
wykonanie:
Warzywa pokroić - paprykę w paski, cebulę w ćwierćplasterki, kalafiora na małe różyczki (lub w grube plasterki), seler w niewielkie kawałki, marchewkę w plasterki, ogórki w plastry. Bez oliwek.
Ostre papryczki zostawić w całości.
Warzywa mocno posolić, wymieszać dokładnie i zalać zimną wodą, aby były przykryte. Naczynie nakryć i wstawić na 12 godzin do lodówki (najlepiej na noc).
Rano odcedzić warzywa z solanki i opłukać.
Do miski z mieszanymi warzywami dodać pokrojony czosnek (1-2 ząbki można zgnieść), pieprz, oregano, rozmaryn, listki bazylii, oliwę, ocet, miód, płatki papryki ostrej, oliwki, goździki.
Wszystko starannie wymieszać i przełożyć do dużego słoja lub 2 mniejszych. Zakręcić.
Słoiki odstawić do lodówki na minimum 2-3 doby przed spożyciem.

~ GIARDINARA ~
czyli... Cebula, marchewka, zielona papryka, czerwona papryka, ostre papryczki, kalafior, oliwki zielone, oliwa z oliwek, ocet i włoskie przyprawy.
składniki:
- 2 duże cebule
- młoda cukinia lub kilka ogórków
- 2 średnie marchewki
- 3 duże papryki (kolorowe)
- 2-3 ostre papryczki
- kilka różyczek kalafiora
- po garści oliwek zielonych i czarnych
- kilka ząbków czosnku
- 2-3 łodygi selera naciowego
- łyżka otartego oregano
- szczypta rozmarynu
- płatki ostrej suszonej papryki
- 2 goździki
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- szklanka octu 5-6 % lub winnego
- szklanka oliwy
- listki świeżej bazylii
- 1-2 łyżki miodu
wykonanie:
Warzywa pokroić - paprykę w paski, cebulę w ćwierćplasterki, kalafiora na małe różyczki (lub w grube plasterki), seler w niewielkie kawałki, marchewkę w plasterki, ogórki w plastry. Bez oliwek.
Ostre papryczki zostawić w całości.
Warzywa mocno posolić, wymieszać dokładnie i zalać zimną wodą, aby były przykryte. Naczynie nakryć i wstawić na 12 godzin do lodówki (najlepiej na noc).
Rano odcedzić warzywa z solanki i opłukać.
Do miski z mieszanymi warzywami dodać pokrojony czosnek (1-2 ząbki można zgnieść), pieprz, oregano, rozmaryn, listki bazylii, oliwę, ocet, miód, płatki papryki ostrej, oliwki, goździki.
Wszystko starannie wymieszać i przełożyć do dużego słoja lub 2 mniejszych. Zakręcić.
Słoiki odstawić do lodówki na minimum 2-3 doby przed spożyciem.