- Paź 28, 2004
- 1,551
- 0
- 0
Germknödel
Jest to prawie narodowy deser rodem z Austrii, który można spotkać między innymi we wszystkich schroniskach alpejskich.
Ciasto:
40 g drozdzy
500 g mąki
150 ml mleka
80 g cukru
2 jajka
100 g masła
1/2 łyżeczki soli
starta skórka z cytryny
Nadzienie:
6 kopiastych łyżek powideł śliwkowych
3 łyżki rumu
Sos waniliowy:
250 ml śmietany
4 żółtka
3 paczki cukru waniliowego
30 g cukru
3 łyżki rumu
szczypta soli
mak
1.Z podanych składników na ciasto zagniatymy ciasto drozdzowe. (najlepiej w maszynie do robienia chleba)
2.Powidła mieszamy z rumem
3.Przygotowujemy garnek tak jak do klusek na parze.
4.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części. Każdy kawałek nadziewamy sporą ilością powideł i zaklejamy. Czekamy aż podwoją swoją objętość.
5.Doprowadzamy wodę do wrzenia, na ściereczkę okalającą garnek kładziemy dwie lub trzy kluski i gotujemy na parze 25 minut.
6.Zółtka ubijamy z cukrami. Smietanę wraz z rumem podgrzewamy. Do ciepłej śmietany delikatnie wlewamy żółtka, ciągle mieszając podnosimy tempetaturę do chwili kiedy masa zgęstnieje.
7.Gotowy Germknödel obficie polewamy sosem wamiliowym , posypując to wszystko makiem.
Jest to prawie narodowy deser rodem z Austrii, który można spotkać między innymi we wszystkich schroniskach alpejskich.
Ciasto:
40 g drozdzy
500 g mąki
150 ml mleka
80 g cukru
2 jajka
100 g masła
1/2 łyżeczki soli
starta skórka z cytryny
Nadzienie:
6 kopiastych łyżek powideł śliwkowych
3 łyżki rumu
Sos waniliowy:
250 ml śmietany
4 żółtka
3 paczki cukru waniliowego
30 g cukru
3 łyżki rumu
szczypta soli
mak
1.Z podanych składników na ciasto zagniatymy ciasto drozdzowe. (najlepiej w maszynie do robienia chleba)
2.Powidła mieszamy z rumem
3.Przygotowujemy garnek tak jak do klusek na parze.
4.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części. Każdy kawałek nadziewamy sporą ilością powideł i zaklejamy. Czekamy aż podwoją swoją objętość.
5.Doprowadzamy wodę do wrzenia, na ściereczkę okalającą garnek kładziemy dwie lub trzy kluski i gotujemy na parze 25 minut.
6.Zółtka ubijamy z cukrami. Smietanę wraz z rumem podgrzewamy. Do ciepłej śmietany delikatnie wlewamy żółtka, ciągle mieszając podnosimy tempetaturę do chwili kiedy masa zgęstnieje.
7.Gotowy Germknödel obficie polewamy sosem wamiliowym , posypując to wszystko makiem.