- Lis 28, 2005
- 33,459
- 5,591
- 113
Garnek prowansalski
Źródło przepisu - "Kuchnia francuska" Biblioteczka Poradnika Domowego
Składniki:
80 dag udek z kurczaka (bez kości), pokrojonych w kostkę
łyżka soku z cytryny
łyżeczka ziól prowansalskich (u mnie świeży i suszony tymianek, oregano i odrobina świeżej szałwi)
50 dag ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
2 cebule, pokrojone w kostkę
4 ząbki czosnku, posiekane
2 łodygi selera naciowego pokrojone w plasterki (zamiast nich dałam pieczarki)
3 marchewki, pokrojone w talarki
3-4 łyżki oliwy
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
1 szklanka bulionu drobiowego
2 - 3 łyżki drobno posiekanej natki
sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso skropić cytryną, posypać solą i ziołami, przykryć i odstawić na 20 - 30 minut.
Ja kupiłam udka z kośćmi, usunęłam skórę, wytrybowałam je, na kościach i resztkach mięsa ugotowałam bulion, a mięso zamarynowałam na noc.
Na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek, dodać mięso, smażyć kilka minut na silnym ogniu.
Zalać winem i gotować, aż połowa odparuje. Wrzucić warzywa, doprawić solą i pieprzem, zalać gorącym bulionem, przykryć i dusić 30 minut na małym ogniu.
Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Źródło przepisu - "Kuchnia francuska" Biblioteczka Poradnika Domowego
Składniki:
80 dag udek z kurczaka (bez kości), pokrojonych w kostkę
łyżka soku z cytryny
łyżeczka ziól prowansalskich (u mnie świeży i suszony tymianek, oregano i odrobina świeżej szałwi)
50 dag ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
2 cebule, pokrojone w kostkę
4 ząbki czosnku, posiekane
2 łodygi selera naciowego pokrojone w plasterki (zamiast nich dałam pieczarki)
3 marchewki, pokrojone w talarki
3-4 łyżki oliwy
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
1 szklanka bulionu drobiowego
2 - 3 łyżki drobno posiekanej natki
sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso skropić cytryną, posypać solą i ziołami, przykryć i odstawić na 20 - 30 minut.
Ja kupiłam udka z kośćmi, usunęłam skórę, wytrybowałam je, na kościach i resztkach mięsa ugotowałam bulion, a mięso zamarynowałam na noc.
Na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek, dodać mięso, smażyć kilka minut na silnym ogniu.
Zalać winem i gotować, aż połowa odparuje. Wrzucić warzywa, doprawić solą i pieprzem, zalać gorącym bulionem, przykryć i dusić 30 minut na małym ogniu.
Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Ostatnią edycję dokonał moderator: