- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 3
- 38
Przepis pochodzi z książki " Słońce w słoikach" Ireny Gumowskiej:
"Porzeczki obrać z szypułek, umyć, dobrze odsączyć, zmiażdżyć, zmiksować lub przepuścić przez sokowirówkę. Chodzi o otrzymanie możliwie gęstego soku. Można np. zmiksowane owoce jeszcze przetrzeć przez sito. Na 2 szklanki soku wziąć 65-75 dag cukru. Sok przelać do miski ( makutry) i dosypując po trochu cukier, bez przerwy ucierać drewnianą pałką, aż cały cukier się rozpuści i galaretka zacznie się ścinać. Wtedy przełożyć ją do słoiczków. "
"Porzeczki obrać z szypułek, umyć, dobrze odsączyć, zmiażdżyć, zmiksować lub przepuścić przez sokowirówkę. Chodzi o otrzymanie możliwie gęstego soku. Można np. zmiksowane owoce jeszcze przetrzeć przez sito. Na 2 szklanki soku wziąć 65-75 dag cukru. Sok przelać do miski ( makutry) i dosypując po trochu cukier, bez przerwy ucierać drewnianą pałką, aż cały cukier się rozpuści i galaretka zacznie się ścinać. Wtedy przełożyć ją do słoiczków. "