Galaretka z porzeczek II

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Robię wg przepisu z książki " Słońce w słoikach" Ireny Gumowskiej:

Trzeba zrobić sok z porzeczek: albo w sokowirówce albo podgrzać trochę na gazie i odcisnąć.( z soku z sokownika raczej nie wyjdzie galaretka, bo taki sok jest już rozcieńczony wodą) Na litr soku dać 75 dag cukru. Gotować od zawrzenia ok. 3 min. Wlać do słoiczków, zamknąć.

lidiakd

Member
Mar 17, 2005
525
0
16
Dobrze Beato, poprawiam sie i wstawiam moja opinie na temat tej galaretki z Nieba:

CYTATBeato, ja ja wlasnie wczoraj zrobilam. No i pyszna jest. Bardzo polecam innym sprobowac tego sposobu.
icon_smile.gif

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
w/podobnego przepisu
galaretka z jagod ,malin i czarnej porzeczki

IMG_1839.JPG

IMG_1840.JPG

Załączniki

• IMG_1839.JPG
    IMG_1839.JPG
    473 KB · Wyświetleń: 3
  • IMG_1840.JPG
    IMG_1840.JPG
    317.6 KB · Wyświetleń: 3

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Zrobiłam z czerwonych porzeczek, pyszna wyszła. Miałam 2 kg owoców, zmiksowałam je w malakserze, potem podgrzałam mocno i przetarłam, nie do końca jest to sok ale mi to nie przeszkadza. Otrzymałam ok. 1,4 litra soku do tego dodalam 1 kg cukru, pogotowałam chwilkę i do słoików. Resztka, która się nie zmieściła pieknie zastygła w miseczce, mozna kroić ją nożem
fiesgrins.gif
Chyba się skuszę i zrobię coś podobnego z jagód
mniam.gif

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
Też zrobiłam. Zajęło mi to bardzo mało miejsca, bo używam takiej wyciskarki http://allegro.pl/item1159202339_wyciskark...d_promocja.html Z serca polecam, pomaga bardzo w robieniu przetworów. To takie tylko bzyk, bzyk. Przy jej pomocy wyciskam ogromne ilosci soku z pomidorów na zimę. W tym roku zrobiłam już galaretkę na zimno z czarnej porzeczki.

Nie znam tego sprzedawcy, szukałam tylko w necie jak wygląda ta wyciskarka i on mi wyskoczył. Ja moją wyciskarkę dostałam w prezencie, ale potem sama pojechałam do Skarżyska do Mesko i zakupiłam kilka na prezenty dla bliskich.

focia

Member
Wrz 10, 2011
21
0
0
Przetestowałam
icon_smile.gif
Daje radę, ale pozostałości trzeba wycisnąć - zostaje w nich b. dużo soku, a sok później przecedzić przez kilkakrotnie złożoną gazę, jeśli chcemy żeby był klarowny. Galaretka jest cudowna
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy