Flaki z golonką i fasolą po węgiersku

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Flaki z golonką i fasolą po węgiersku
fl1.jpg
Na 4 l garnek:
2 kg flaków wołowych
1 golonka
1 szklanka suchej fasoli
400g-600g pomidorów bez soku
2 mięsiste czerwone papryki
3-4 zielone papryki
1 ostra papryczka
4 średnie cebule
4-5 ząbków czosnku
100 g wędzonej słoniny
pęczek zielonej pietruszki
2 łyżki czerwonej papryki
1 łyżeczka kminku
sól,pieprz,odrobina cukru do smaku

-Flaki oczyścić,kilka razy obgotować,a potem gotować z przyprawami do miękkości.Miękkie pokroić .(ja korzystałam z gotowych,krojonych)
-Golonkę ugotować,obrać mięso i pokroić tak jak flaki.
-Fasolę namoczyć,a potem ugotować do miękkości.

Słoninę pokroić w kostkę,wytopić tłuszcz,skwarki wyjąć,a na tłuszczu obsmażyć pokrojoną cebulę.
Dodać sproszkowaną paprykę,przemieszać,dać papryce przejść tłuszczem,wymieszać i dolać troszkę bulionu spod golonki.
Papryki pokroić w kostkę i dodać do cebuli,przykryć pokrywką i dusić do miękkości.
Teraz dodajemy flaki,fasolę i mięso z golonki.
Mieszamy,pozwalamy aby wszystkie smaki i aromaty się połączyły.
Pomidory kroimy na kawałki wielkości pokrojonej wcześniej papryki,dodajemy do flaków.
Nie zapomnijmy o dodaniu do smaku ostrej papryczki.
Dorzucamy posiekany czosnek,kminek,sól,pieprz i do smaku trochę cukru.
Jak już wszystko doprawiliśmy do smaku,to na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki,mieszamy i zostawiamy na chwilę pod przykryciem.

Ja pod koniec gotowania dolałam jeszcze bulionu spod golonki.


Wzorowałam się na przepisie od Sergeja Pozhara

http://sergej-pozhar.livejournal.com/122840.html
 

Załączniki

  • fl1.jpg
    fl1.jpg
    81.4 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy