Filet drobiowy lub ryba w cieście majonezowym

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Ciasto majonezowe:
2 jajka
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki majonezu
wg uznania sól, pieprz, musztarda.
Wszystko ubić regulując gęstość w razie potrzeby - ma być gęste, gęstsze niż na naleśniki. Zanurzać w tym filety lub rybę i smażyć, najlepiej w wiekszej ilości oleju.

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,064
388
83
Zrobiłam z indykiem. Niestety, mąka ziemniaczana wyszła, więc dałam zwykłą. Było bardzo smaczne, będę powtarzać z innymi mięsami i warzywami, bo bardzo lubię jedzonko w cieście naleśnikowym zamiast panierki
icon_smile.gif

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Moniak @ 7 Oct 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=597848Zrobiłam z indykiem. Niestety, mąka ziemniaczana wyszła, więc dałam zwykłą. Było bardzo smaczne, będę powtarzać z innymi mięsami i warzywami, bo bardzo lubię jedzonko w cieście naleśnikowym zamiast panierki
icon_smile.gif
Nie, to ma być koniecznie ziemniaczana mąka bo wtedy jest inne! Takie kruche a zresztą zobaczysz. Ja używam też do schabu. Ostatnio w ramach eksperymentu zrobiłam tak kanie (grzyby) po namoczeniu w mleku,doprawieniu pieprzem i solą.Byly o niebo lepsze niż panierowane normalnie w bułce. No ale to nie ten wątek. Proszę, spróbuj z kartoflanką.
bussi.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Robię tak od lat - tak lub podobnie, różnie - bo kombinuję wg zachcianek. Czasem kroję filet na mniejsze cząstki, czasem w formie kotletów. Do ciasta dodaję często trochę bułki tartej, startego sera, octu balsamicznego, papryki słodkiej... różnie. A czasem w czystej formie czyli tylko sół pieprz i ew. przyprawa do kurczaka.

Bardzo dobre, soczyste i smczne mięsko wychodzi - polecam.

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,064
388
83
Spróbuję, oczywiście. Już zapisałam mąkę ziemniaczaną na listę zakupów. I tak było pyszne, delikatne, inne... Jak pisałam wolę ciasto naleśnikowe niż tradycyjne panierowanie (nie mówiąc już o tym, że jest mniej roboty
icon_smile.gif
)

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Moniak @ 7 Oct 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=597882Spróbuję, oczywiście. Już zapisałam mąkę ziemniaczaną na listę zakupów. I tak było pyszne, delikatne, inne... Jak pisałam wolę ciasto naleśnikowe niż tradycyjne panierowanie (nie mówiąc już o tym, że jest mniej roboty
icon_smile.gif
)
A jeszcze mniej roboty jak sobie wieczorem naszykujesz i mięso i ciasto majonezowe a potem tylko hop mięsko do ciasta i na patelnię. A żółty ser , najlepiej w miarę ostry też daję często. Zresztą różne eksperymenty z tym można robić. Ciasto jest podstawą a zrobisz z nim to co lubisz.
wink.gif

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Ciekawa panierka nie-panierka.
Sprobuje rybe tak zrobic, bo lubie chrupiace, maczne panierki.

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
W ciescie mi nie odpowiadalo, ze splywa. Nie trzyma sie tak dobrze jak odpowiednia panierka. Ale tylko jeden talerz do mycia jest kuszacy
icon_mrgreen.gif

Sprobowanie nie kosztuje. Tak czy inaczej jakos trza zrobic
icon_wink.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,909
6,329
113
A ja usmażyłam dziś tak dorsza. Zrobiłam pół porcji ciasta, bo wydawało mi się, że wystarczy. I niby wystarczyło, ale było go skąpo. Na drugi raz nie będę oszczędzać.
icon_mrgreen.gif
No i pamiętać, by dać ciut więcej mąki, a mniej majonezu, bo wyszło mi trochę za luźne.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,195
1,702
113
Kanie dzis w tym smażyłąm - genialne! Lekko rozsmarowywałam po stronie blaszek, hop na patelnie i juz na niej smarowalam wierzch. REWELACJA

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
ja zrobiłam schabowe, wygladały jak ryba i średnio pasowała smakowo, spróbuję do kuraka i ryby

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Cieszę się Qd, że smakowało, chociaż kanie to chyba zawsze pyszne
icon_mrgreen.gif

Doris, może spróbuj na poczatek rybę? Chociaż to już przecież nie będzie poczatek....

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
Samanto tak zrobię. Wszyscy domownicy nakładając kotlety pytali co to za ryba, a jak próbowali to wiedzieli że schab a i tak smakował dziwacznie.

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Piersi ja robiłam i też nam smakowało. Cieszę się, że Wam też odpowiadało takie mięso.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy