Fetowe pulpeciki:
60 dkg ziemniaków
25 dkg sera feta
7 dymek
peczek koperku
2 jajka
sok z 1 cytryny
ok. 7 łyżek oliwy
pieprz czarny
pieprz biały
mąka do obtaczania
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie.
Miękkie obieramy ze skórki i ugniatamy.
Mieszamy z fetą.
Dodajemy drobniutko posiekana dymke, koperek, jajko i sok z cytryny, doprawiamy pieprzem.
Masę wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Potem formujemy nieduże kulki.
Każdą kulkę lekko plaszczymy i obtaczamy w mące.
Na rozgrzanej oliwie smażymy je z obu stron na złoty kolor.
Pulpeciki układamy na papierowym ręczniku tak by je osuszyć z nadmiaru oliwy.
Podajemy gorące do różnych surówek.
Źródło: Zasmakowane i zasłyszane w Grecji.
60 dkg ziemniaków
25 dkg sera feta
7 dymek
peczek koperku
2 jajka
sok z 1 cytryny
ok. 7 łyżek oliwy
pieprz czarny
pieprz biały
mąka do obtaczania
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie.
Miękkie obieramy ze skórki i ugniatamy.
Mieszamy z fetą.
Dodajemy drobniutko posiekana dymke, koperek, jajko i sok z cytryny, doprawiamy pieprzem.
Masę wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Potem formujemy nieduże kulki.
Każdą kulkę lekko plaszczymy i obtaczamy w mące.
Na rozgrzanej oliwie smażymy je z obu stron na złoty kolor.
Pulpeciki układamy na papierowym ręczniku tak by je osuszyć z nadmiaru oliwy.
Podajemy gorące do różnych surówek.
Źródło: Zasmakowane i zasłyszane w Grecji.