Ferges(czy jakoś tak)

Wafel

Member
Lip 23, 2008
2
0
0
Witam

Ostatnio byłem z Albanii i w restauracji Albańskiej przyrządzono nam potrawę, której nazwa grzmiała FERGES, natomiast nie wiem jak się to pisze. Czy ktoś ma jakieś pojęcie co to może być, ponieważ było to genialne i chciałem to zrobić. To było coś a'la sos, tylko taki normalny do jedzenia, a nie do innych potraw.

Z góry dziękuję
Adam
 

Simona

Member
Paź 27, 2004
2,528
0
0
Fergesë albo fërgesë:

Tirana Fergese with peppers, Fergesë e Tiranës me piperka,

Ingredients

* ½ lb. green or red peppers
* 1 lb. red tomatoes
* ½ lb. salted cottage cheese or Greek feta cheese
* 1 tablespoon flour
* ¼ lb. (1 stick) butter
* 3 tablespoons virgin olive oil

Add salt, black pepper, and chili pepper to your taste.

Procedure

1. Peel the skin off the tomatoes and peppers.
2. Sauté them in a saucepan for 5-7 minutes in the olive oil. Set them aside to cool for 15 minutes.
3. Dice them the way you like.
4. In another saucepan, melt the butter. Add flour, cottage or feta cheese, and black pepper, salt and chili pepper to taste. Mix all the ingredients together and place them in saucepan. Put saucepan in a preheated 350°F (175°C) oven for 15 minutes.
5. Remove from oven and serve immediately.

http://en.wikibooks.org/wiki/Cookbook:F%C3...na_with_peppers

Fërgesë of Tirana with veal, Fergesë e Tiranës me Mish Viçi

Ingredients

* one pound veal cutlets
* 1/2 pound salted cottage cheese or Greek feta cheese
* one tablespooon flour
* 1/4 lb. (one stick) butter
* 3 tablespoons virgin olive oil
* one medium-sized onion

Add salt, black pepper, and chili pepper for flavor.

Procedure

Cut the veal cutlets into small pieces. Dice the onion. In a saucepan, preheat the olive oil and sauté the meat and onion for 15 minutes. In another saucepan, melt the butter and then add flour, cottage or feta cheese, and black pepper, salt and chili pepper to taste. Mix all the ingredients together (adding the sautéed meat and onions) in the saucepan and place in a preheated 350 oven for 15 minutes. Take out and serve immediately. Note: Instead of veal cutlets, beef liver can be used in the same quantity of meat and preparation/cooking instructions as above.

http://en.wikibooks.org/wiki/Cookbook:F%C3...irana_with_veal

Fotka: http://flickr.com/photos/13709705@N03/2441648482
 

Simona

Member
Paź 27, 2004
2,528
0
0
Znalazlam tez oryginalny albanski przepis, z fotoreportazem: http://kuzhinaegjyshes.blogspot.com/2007/11/fergese.html

Jest to wlasciwie inny przepis od tego co podaja na wikipedii. Tutaj nie ma nic o obieraniu papryki i pomidorow, nie dodaje sie maki, za to dodaje sie jajka. Z tego co widze potrawy nie zapieka sie w piekarniku, a jarzyni kroi sie drobniej. Ale to jest juz leczo normalnie, albo sataraš jak to u mnie sie nazywa. Ktore z tego jadles?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Wafel

Member
Lip 23, 2008
2
0
0
Szczerze mówiąc to sam nie wiem, co tam dokładnie było. Jestem pewien, że cielęcina i twaróg, ale wydaje mi się, że jajek tam nie było. Z drugiej strony z jajkami może być też niezłe.
W każdym razie wielkie dzięki za pomoc:)

Pozdrawiam
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy