Faszerowana papryka:
12 papryk,
1/2 kg mięsa wieprzowego (może być mielone choć w oryginale nie jest mielone lecz pokrojone w kostkę)
2 szklanki bulionu
15 dkg słoniny,
10 dkg wędzonego boczku,
25 dkg twardego sera feta,
2 szklanki soku pomidorowego + 1 szklanka bulionu (do podlania papryk),
sól,
pieprz czarny mielony,
piepr ziołowy.
Paprykom odcinamy tą część z ogonkiem - oczyszczamy z nasionek. Kroimy mięso w kostkę i go dusimy w bulionie przez około 30 minut na umiarkowanym ogniu, aż zmięknie.
Słoninę kroimy w drobniuteńką kostkę.
Ser feta ścieramy na grubej tarce.
Mieszamy wszystkie składniki, dosmakowjemy i nadziewamy nimi papryki.
Przykrywamy nadziane papryki odkrojonym kapelusikiem z ogonkiem.
Papryczki układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy sokiem pomidorowym + szklanką bulionu i pieczemy ok. 1 i 1/2 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180*.
Pysia
12 papryk,
1/2 kg mięsa wieprzowego (może być mielone choć w oryginale nie jest mielone lecz pokrojone w kostkę)
2 szklanki bulionu
15 dkg słoniny,
10 dkg wędzonego boczku,
25 dkg twardego sera feta,
2 szklanki soku pomidorowego + 1 szklanka bulionu (do podlania papryk),
sól,
pieprz czarny mielony,
piepr ziołowy.
Paprykom odcinamy tą część z ogonkiem - oczyszczamy z nasionek. Kroimy mięso w kostkę i go dusimy w bulionie przez około 30 minut na umiarkowanym ogniu, aż zmięknie.
Słoninę kroimy w drobniuteńką kostkę.
Ser feta ścieramy na grubej tarce.
Mieszamy wszystkie składniki, dosmakowjemy i nadziewamy nimi papryki.
Przykrywamy nadziane papryki odkrojonym kapelusikiem z ogonkiem.
Papryczki układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy sokiem pomidorowym + szklanką bulionu i pieczemy ok. 1 i 1/2 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180*.
Pysia