Faszerowana cukinia:
3 średnie cukinie
40 dkg mięsa mielonego
1 jajko
2 cebule
5 ząbków czosnku
1/4 szklanki oliwy
20 dkg startego żółtego sera cheddar
1 szklanka soku pomidorowego
1/2 szklanki rosołu
sól pieprz czarny mielony
bazylia
Cukinie przecinamy wzdłuż. Wydrążamy środek (zostawiamy środek do farszu) tworząc łódeczki.
Wkładamy je do gotującej, osolonej delikatnie się wody... gotujemy przez 10 - 12 minut.
Robimy farsz: mięso mielone + cebulka drobno posiekana + czosnek przeciśnięty przez praskę + wydrążony środek cukini rozdrobniony + jajko = wyrabiamy na jednolitą masę.
Farsz smażymy na patelni do miękkości - dosmakowujemy wedle gustu.
Do obgotowanej cukini wkładamy usmażony farsz.
Wierzch posypujemy startym żółtym serem.
Podlewamy sokiem pomidorowym wymieszanym z bulionem i sporą ilością bazylii.
Zapiekamy do momentu, aż ser się rozpuści i troszeczkę się zrumieni.
Pyszne. Polecam
3 średnie cukinie
40 dkg mięsa mielonego
1 jajko
2 cebule
5 ząbków czosnku
1/4 szklanki oliwy
20 dkg startego żółtego sera cheddar
1 szklanka soku pomidorowego
1/2 szklanki rosołu
sól pieprz czarny mielony
bazylia
Cukinie przecinamy wzdłuż. Wydrążamy środek (zostawiamy środek do farszu) tworząc łódeczki.
Wkładamy je do gotującej, osolonej delikatnie się wody... gotujemy przez 10 - 12 minut.
Robimy farsz: mięso mielone + cebulka drobno posiekana + czosnek przeciśnięty przez praskę + wydrążony środek cukini rozdrobniony + jajko = wyrabiamy na jednolitą masę.
Farsz smażymy na patelni do miękkości - dosmakowujemy wedle gustu.
Do obgotowanej cukini wkładamy usmażony farsz.
Wierzch posypujemy startym żółtym serem.
Podlewamy sokiem pomidorowym wymieszanym z bulionem i sporą ilością bazylii.
Zapiekamy do momentu, aż ser się rozpuści i troszeczkę się zrumieni.
Pyszne. Polecam
Ostatnią edycję dokonał moderator: