- Wrz 19, 2004
- 29,801
- 3,904
- 113
1,25 kg owoców
Sok wyciśnięty z 3 dużych pomarańczy
i 1 cytryny
5 mandarynek
laska cynamonu 3-4 cm
2 goździki
szklanka cukru
Owoce kumkwatu przekrawałam na 4 części i usuwałam pestki. Praca benedyktyńska, pestki są duże, małe i mikroskopijne, niestety.
Przygotowane owoce umieściłam w garnku z grubym dnem, zalałam sokiem z pomarańczy i cytryny, dodałam połowę cukru oraz przyprawy, podgrzałam do zagotowania. Po spróbowaniu owoce okazały się mocno gorzkawe, dlatego postanowiłam ten smak złagodzić obranymi i pokrojonymi w kostkę mandarynkami, które dołożyłam do garnka.
Całość na bardzo wolnym ogniu gotowała się do momentu, aż skórka kumkwatów stała się bardzo miękka, co trwało mniej więcej godzinę. Po spróbowaniu uznałam, że dżem jest mało słodki, dodam resztę cukru i wsypałam mieszając jedną torebkę dżemiksu 1:3 dr Oetkera. Po zagotowaniu gotowy dżem przełożyłam do wyprażonych słoiczków, zamknęłam i na kilkanaście minut zostawiłam je odwrócone do góry dnem.
Dżem jest przyjemnie kwaskowy, ma wyrazisty, lekko gorzkawy smak oraz piękny pomarańczowy kolor i mocny aromat. Nadaje sie jako dodatek smakowy do deserów i lodów, albo przybranie do ciasteczek.
Z tej ilości składników otrzymałam ok. 2,2 litra dżemu.
Sok wyciśnięty z 3 dużych pomarańczy
i 1 cytryny
5 mandarynek
laska cynamonu 3-4 cm
2 goździki
szklanka cukru
Owoce kumkwatu przekrawałam na 4 części i usuwałam pestki. Praca benedyktyńska, pestki są duże, małe i mikroskopijne, niestety.
Przygotowane owoce umieściłam w garnku z grubym dnem, zalałam sokiem z pomarańczy i cytryny, dodałam połowę cukru oraz przyprawy, podgrzałam do zagotowania. Po spróbowaniu owoce okazały się mocno gorzkawe, dlatego postanowiłam ten smak złagodzić obranymi i pokrojonymi w kostkę mandarynkami, które dołożyłam do garnka.
Całość na bardzo wolnym ogniu gotowała się do momentu, aż skórka kumkwatów stała się bardzo miękka, co trwało mniej więcej godzinę. Po spróbowaniu uznałam, że dżem jest mało słodki, dodam resztę cukru i wsypałam mieszając jedną torebkę dżemiksu 1:3 dr Oetkera. Po zagotowaniu gotowy dżem przełożyłam do wyprażonych słoiczków, zamknęłam i na kilkanaście minut zostawiłam je odwrócone do góry dnem.
Dżem jest przyjemnie kwaskowy, ma wyrazisty, lekko gorzkawy smak oraz piękny pomarańczowy kolor i mocny aromat. Nadaje sie jako dodatek smakowy do deserów i lodów, albo przybranie do ciasteczek.
Z tej ilości składników otrzymałam ok. 2,2 litra dżemu.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: