DZEM WISNIOWY
Prosty w wykonaniu, o konsystencji konfitury z kawalkami wisni
Przepis oryginalny / na Thermomix /
http://www.cookaround.com/yabbse1/showthread.php?t=77884
700 g wypestkowanych wisni
300 g cukru
sok z polowki cytryny
- wypestkowane wisnie posypac cukrem, dodac sok z cytryny i zostawic na 3 godziny
- dalej robic dzem w Thermomixie: jesli sa zainteresowani, wstukam dokladny opis do odpowiedniego dzialu
- cukru jest stosunkowo malo i dzem mozna przechowywac do 4 miesiecy
- nie wazylam skladnikow: wisni byl niecaly kilogram
- zasypalam je dokladnie cukrem, dodalam sok z cytryny, zostawilam na 3 godziny
- po uplywie tego czasu / puscily sporo soku /, postawilam na malym ogniu
- od czasu do czasu zamieszalam, ale nic nie przywieralo
- do sloikow przelozylam dzem goracy i jeszcze rzadki / trzeba pamietac, ze kiedy wystygnie, sporo zgestnieje /
- sloiki postawilam "na glowie" na 15 minut, a nastepnie odwrocilam
Prosty w wykonaniu, o konsystencji konfitury z kawalkami wisni
Przepis oryginalny / na Thermomix /
http://www.cookaround.com/yabbse1/showthread.php?t=77884
700 g wypestkowanych wisni
300 g cukru
sok z polowki cytryny
- wypestkowane wisnie posypac cukrem, dodac sok z cytryny i zostawic na 3 godziny
- dalej robic dzem w Thermomixie: jesli sa zainteresowani, wstukam dokladny opis do odpowiedniego dzialu
- cukru jest stosunkowo malo i dzem mozna przechowywac do 4 miesiecy


- nie wazylam skladnikow: wisni byl niecaly kilogram
- zasypalam je dokladnie cukrem, dodalam sok z cytryny, zostawilam na 3 godziny
- po uplywie tego czasu / puscily sporo soku /, postawilam na malym ogniu
- od czasu do czasu zamieszalam, ale nic nie przywieralo
- do sloikow przelozylam dzem goracy i jeszcze rzadki / trzeba pamietac, ze kiedy wystygnie, sporo zgestnieje /
- sloiki postawilam "na glowie" na 15 minut, a nastepnie odwrocilam