domowy Lemon Curd

glimmer

Member
Lut 10, 2009
90
0
0
...czyli co zrobić, żeby mieć coś pysznego, jak akurat jest czas na zużycie kilku cytryn - żeby je uratować przed zepsuciem
icon_smile.gif
Idealny jako nadzienie do tart i muffinek, świetny na kanapki. Polecam- jest mocno cytrynowy ale nie kwaśny i bardzo lekki. Wkład pracy- 20 minut
icon_smile.gif


Lemon Curd
(przepis powstał jako kompilacja z kilku znalezionych w internecie)

3394811881_5ea7834e80.jpg


Składniki:

* 3 cytryny (skórka i sok)
* 1 i 1/2 szklanki cukru
* 3 jajka
* 100 g miękkiego masła



3395621904_2c9127e910.jpg


Cytryny sparzyć, zetrzeć z nich skórkę (bez białej części). Zmieszać skórkę z cukrem za pomocą miksera. Wbić masło, ubijać do połączenia składników, następnie wbijać jajka (po jednym), wlać sok cytrynowy i wymieszać dokładnie.

Przelać do rondelka, postawić na małym ogniu i gotować CIĄGLE mieszając, aż zgęstnieje (jeśli mieszamy drewnianą łyżką to po pociągnięciu palcem na odwrocie łyżki powinna powstać linia, która się nie zasklepia- wtedy jest gotowy).

Przelać do wyparzonych słoików (wychodzą 2 małe słoiczki), postawić do góry dnem i zostawić do ostudzenia.

Smacznego!!!

3395622406_8366dd5fe1.jpg
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy