- Lut 18, 2005
- 880
- 0
- 0
Pasta rozyjska z orzechami
- 20 dag twarogu
- łyżka masla
- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 4-5 ząbków czosnku
- sól,pieprz do smaku.
Drobno posiekany czosnek utrzeć z solą i pieprzem.Potem utrzec masło i stopniowo,cały czas mieszając, dodać do niego twaróg i czosnek.Przygotowaną pastę wymieszać z orzechami,lekko schłodzić.Przed podaniem mozna posypać melisą lub pietruszką.
Pasta z makreli
spora wędzona makrela
20 dag półtłustego twarogu
ze trzy konserwowe ogórki
2 łychy majonezu
koperek świeży lub suszony
sól, pieprz
łyżeczka przecieru pomidorowego
Makrelę pozbawić ości i skóry i dokładnie rozgnieść z twarogiem.
Wymieszać z pokrojonymi w drobną kostkę ogórkami, dodać majonez, przecier pomidorowy, przyprawy, trochę posiekanego koperku i dokładnie połączyć.
Pasta jajeczna
6 jajek ugotowanych na twardo 25 dag utartego żółtego sera 15 dag masła 2 łyżki majonezu 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanego koperku sól i pieprz do smaku
Jajka obrać ze skorupek i drobno posiekać. Dodać ser, majonez i miękkie masło. Całość zmiksować. Masę doprawić solą i pieprzem. Dodać szczypiorek i koperek. Dokładnie
wymieszać.
Pasta z wędliny
4 jajka na twardo,
resztki wędlin ok. 40dkg,
szczypiorek
Wędlinę (kiełbasa, szynka, cokolwiek co za wędlinę uchodzi) zmielić w maszynce do mięsa, jaka ugotowane na twardo równiez, szczypiorek posiekać wymieszac ze wszystkim odczekac aż się przegryzie i sprawdzic czy konieczne jest solenie.
Dip musztardowo-pomidorowy
1 duży jogurt naturalny lub śmietana, 1 mały kefirek, 1/2 słoiczka musztardy grillowej Kamis'a, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki majonezu, 2 zmiażdżone ząbki czosnku, 1 łyżka miodu, 1/2 - 1 łyżeczki przyprawy grillowej, sól i pieprz do smaku
Jogurt i kefirek przelać do miski. Dodawać kolejno majonez, musztardę, koncentrat pomidorowy, czosnek i miód, Wymieszać dokładnie na sos o gładkiej konsystencji. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz przyprawą grillową.
Dip twarogowo-ziołowy
25 dkg tłustego białego twarogu 100 ml kwaśnej gęstej śmietany, lub jogurtu 50 ml majonezu 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku sól i pieprz do smaku
Twaróg zmiksować ze śmietaną i majonezem. Dodać zioła, pieprz i sól. Dokładnie wymieszać. Gdyby dip był za gęsty rozprowadzić śmietaną. Podawać do pieczonych ziemniaków.
Na kanapki miła odmiana a lodówka posprzątana
Dip orzechowy
świeży ogórek
5 łyżek keczupu
50 g orzechów włoskich mielonych
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Obrany ogórek zmiksować z keczupem i orzechami. Dodać przyprawy.
Dip kolorowy
1 burak
łyżka kaparów
200 ml naturalnego jogurtu
1 łyżka czerwonego octu winnego
1 łyżka musztardy
1 łyżka keczupu
cukier
sól, pieprz
Ugotowany burak obrać i zmiksować ze wszystkimi składnikami. Schłodzić.
Dip z rokpolem
50 g sera pleśniowego, najlepiej rokpola
200 ml naturalnego jogurtu
łyżka soku z cytryny
pieprz
Zmiksować wszystkie składniki. Ewentualnie doprawić cukrem. Schłodzić.
Dip z awokado
1 awokado
100 ml naturalnego jogurtu
1/2 cebuli
ząbek czosnku
łyżeczka oliwy
łyżka siekanej naci pietruszki
2 łyżki soku z cytryny
Awokado obrać i zmiksować z pozostałymi składnikami.
Dip z selera
2 łyżki jogurtu naturalnego
15 dag twarożku
1 łodyga selera naciowego
2 łyżki młodych lici selera
sól, pieprz
Utrzeć twarożek z jogurtem. Dodać drobno posiekaną łodygę selera i siekane liście selera.
Pasta z fasoli
1/2 szkl. fasoli
4 łyżki masła
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz
15-20 dag pieczarek
cebula
olej do smażenia
Fasolę namoczyć na noc. Ugotować,zemleć. Pieczarki pokroić i podsmażyć z cebulą. Również zmielić. Wszytsko razem wymieszać i przyprawić.
Pasta ogórkowa
ogórek
pęczek rzodkiewek
20 dag twarogu
szczypiorek / ząbek czosnku
Starte na tarce rzodkiewki i ogórek wymieszać z twarogiem. Wymieszać ze szczypiorkiem lub rozgniecionym czosnkiem, przyprawić.
Pasta musztardowa
4 jajka
duża cebula
łyżka oleju
2 łyżki ostrej musztardy z całymi ziarnami gorczycy
sól
Jajka ugotować na twardo, drobno posiekać, cebulę drobno pokroić. Wszystkie składnik rozetrzeć razem. Doprawić solą.
Pasta jajeczno-pomidorowa
4 jajka
duża cebula
łyżka oleju
2 łyżki ostrej musztardy z całymi ziarnami gorczycy
sól
Jajka ugotować na twardo, drobno posiekać, cebulę drobno pokroić. Wszystkie składnik rozetrzeć razem. Doprawić solą.
Pasta serowa z czosnkiem
20 dag twarogu
15 dag bryndzy
200 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki oliwy
8 ząbków czosnku
sól, pieprz
Bryndzę dokładnie rozgnieść widelcem, dodać zmielony twaróg, dolewając stopniowo jogurt, ucierać wszystkie składniki na gładką masę
Pasta z zielonego groszku
1 puszka groszku
łyżeczka masła
3 łyżki oleju
cząber
sól, pieprz
Groszek zmielić / zmiksować, połączyć z pozostałymi składnikami.
Pasta z pora i jajek
1 por
4 jajka na twardo
3-4 korniszonów
15 dag żółtego sera
2 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany
śól, pieprz
Pora drobno pokroić, jajka porkoić w kostkę, ogórki utrzeć na grubej tarce, wymieszać całość z majonezem i śmietaną oraz przyprawami.
- 20 dag twarogu
- łyżka masla
- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 4-5 ząbków czosnku
- sól,pieprz do smaku.
Drobno posiekany czosnek utrzeć z solą i pieprzem.Potem utrzec masło i stopniowo,cały czas mieszając, dodać do niego twaróg i czosnek.Przygotowaną pastę wymieszać z orzechami,lekko schłodzić.Przed podaniem mozna posypać melisą lub pietruszką.
Pasta z makreli
spora wędzona makrela
20 dag półtłustego twarogu
ze trzy konserwowe ogórki
2 łychy majonezu
koperek świeży lub suszony
sól, pieprz
łyżeczka przecieru pomidorowego
Makrelę pozbawić ości i skóry i dokładnie rozgnieść z twarogiem.
Wymieszać z pokrojonymi w drobną kostkę ogórkami, dodać majonez, przecier pomidorowy, przyprawy, trochę posiekanego koperku i dokładnie połączyć.
Pasta jajeczna
6 jajek ugotowanych na twardo 25 dag utartego żółtego sera 15 dag masła 2 łyżki majonezu 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanego koperku sól i pieprz do smaku
Jajka obrać ze skorupek i drobno posiekać. Dodać ser, majonez i miękkie masło. Całość zmiksować. Masę doprawić solą i pieprzem. Dodać szczypiorek i koperek. Dokładnie
wymieszać.
Pasta z wędliny
4 jajka na twardo,
resztki wędlin ok. 40dkg,
szczypiorek
Wędlinę (kiełbasa, szynka, cokolwiek co za wędlinę uchodzi) zmielić w maszynce do mięsa, jaka ugotowane na twardo równiez, szczypiorek posiekać wymieszac ze wszystkim odczekac aż się przegryzie i sprawdzic czy konieczne jest solenie.
Dip musztardowo-pomidorowy
1 duży jogurt naturalny lub śmietana, 1 mały kefirek, 1/2 słoiczka musztardy grillowej Kamis'a, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki majonezu, 2 zmiażdżone ząbki czosnku, 1 łyżka miodu, 1/2 - 1 łyżeczki przyprawy grillowej, sól i pieprz do smaku
Jogurt i kefirek przelać do miski. Dodawać kolejno majonez, musztardę, koncentrat pomidorowy, czosnek i miód, Wymieszać dokładnie na sos o gładkiej konsystencji. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz przyprawą grillową.
Dip twarogowo-ziołowy
25 dkg tłustego białego twarogu 100 ml kwaśnej gęstej śmietany, lub jogurtu 50 ml majonezu 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku sól i pieprz do smaku
Twaróg zmiksować ze śmietaną i majonezem. Dodać zioła, pieprz i sól. Dokładnie wymieszać. Gdyby dip był za gęsty rozprowadzić śmietaną. Podawać do pieczonych ziemniaków.
Na kanapki miła odmiana a lodówka posprzątana
Dip orzechowy
świeży ogórek
5 łyżek keczupu
50 g orzechów włoskich mielonych
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Obrany ogórek zmiksować z keczupem i orzechami. Dodać przyprawy.
Dip kolorowy
1 burak
łyżka kaparów
200 ml naturalnego jogurtu
1 łyżka czerwonego octu winnego
1 łyżka musztardy
1 łyżka keczupu
cukier
sól, pieprz
Ugotowany burak obrać i zmiksować ze wszystkimi składnikami. Schłodzić.
Dip z rokpolem
50 g sera pleśniowego, najlepiej rokpola
200 ml naturalnego jogurtu
łyżka soku z cytryny
pieprz
Zmiksować wszystkie składniki. Ewentualnie doprawić cukrem. Schłodzić.
Dip z awokado
1 awokado
100 ml naturalnego jogurtu
1/2 cebuli
ząbek czosnku
łyżeczka oliwy
łyżka siekanej naci pietruszki
2 łyżki soku z cytryny
Awokado obrać i zmiksować z pozostałymi składnikami.
Dip z selera
2 łyżki jogurtu naturalnego
15 dag twarożku
1 łodyga selera naciowego
2 łyżki młodych lici selera
sól, pieprz
Utrzeć twarożek z jogurtem. Dodać drobno posiekaną łodygę selera i siekane liście selera.
Pasta z fasoli
1/2 szkl. fasoli
4 łyżki masła
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz
15-20 dag pieczarek
cebula
olej do smażenia
Fasolę namoczyć na noc. Ugotować,zemleć. Pieczarki pokroić i podsmażyć z cebulą. Również zmielić. Wszytsko razem wymieszać i przyprawić.
Pasta ogórkowa
ogórek
pęczek rzodkiewek
20 dag twarogu
szczypiorek / ząbek czosnku
Starte na tarce rzodkiewki i ogórek wymieszać z twarogiem. Wymieszać ze szczypiorkiem lub rozgniecionym czosnkiem, przyprawić.
Pasta musztardowa
4 jajka
duża cebula
łyżka oleju
2 łyżki ostrej musztardy z całymi ziarnami gorczycy
sól
Jajka ugotować na twardo, drobno posiekać, cebulę drobno pokroić. Wszystkie składnik rozetrzeć razem. Doprawić solą.
Pasta jajeczno-pomidorowa
4 jajka
duża cebula
łyżka oleju
2 łyżki ostrej musztardy z całymi ziarnami gorczycy
sól
Jajka ugotować na twardo, drobno posiekać, cebulę drobno pokroić. Wszystkie składnik rozetrzeć razem. Doprawić solą.
Pasta serowa z czosnkiem
20 dag twarogu
15 dag bryndzy
200 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki oliwy
8 ząbków czosnku
sól, pieprz
Bryndzę dokładnie rozgnieść widelcem, dodać zmielony twaróg, dolewając stopniowo jogurt, ucierać wszystkie składniki na gładką masę
Pasta z zielonego groszku
1 puszka groszku
łyżeczka masła
3 łyżki oleju
cząber
sól, pieprz
Groszek zmielić / zmiksować, połączyć z pozostałymi składnikami.
Pasta z pora i jajek
1 por
4 jajka na twardo
3-4 korniszonów
15 dag żółtego sera
2 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany
śól, pieprz
Pora drobno pokroić, jajka porkoić w kostkę, ogórki utrzeć na grubej tarce, wymieszać całość z majonezem i śmietaną oraz przyprawami.