- Wrz 17, 2004
- 44,979
- 5
- 0
1 puszka bialej fasoli lub 2/3 szklanki suchej fasoli
1-2 zabki czosnku
2 szczypty estragonu
3 lyzki dobrej extra oliwy
2 lyzki majonezu
odrobina soku z cytryny (1/2 lyzeczki)
6-8 suszonych na sloncu pomidorow z zalewy
cos do przybrania: czarne oliwki, natka pietruszki
Fasole sucha ugotowac, z puszki przelac woda na sicie.
Zmalakserowac (znaczy zmasakrowac w malakserze)
Zmiazdzyc czosnek (zrobilam to 2 razy, zeby duze farfocle nie gryzly w jezyk malego), dodac ziola i zalac oliwa. Dalej wrzucic posiekana fasole (co calkiem szybko idzie na desce) i sok z cytryny. Jak sie dobrze pomiesza to sie zaczyna robic pasta.
Na koniec ida drobno posiekane pomidory i majonez.
Konsystencje pasty (dip czy pasta) regulowac dodajac odpowiednio mniej/wiecej oliwy i majonezu. Raczej majonezu. Dobra oliwa daje charakterystyczny smaczek.
Po nalozeniu do miseczki przybrac paste duza gorka posiekanej natki (swietnie pasuje), czarnych oliwek, kaparow... itp.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: