DIP z fasoli bialej

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
5
0
DSC_0966_1.jpg

1 puszka bialej fasoli lub 2/3 szklanki suchej fasoli
1-2 zabki czosnku
2 szczypty estragonu
3 lyzki dobrej extra oliwy
2 lyzki majonezu
odrobina soku z cytryny (1/2 lyzeczki)
6-8 suszonych na sloncu pomidorow z zalewy
cos do przybrania: czarne oliwki, natka pietruszki

Fasole sucha ugotowac, z puszki przelac woda na sicie.

Zmalakserowac (znaczy zmasakrowac w malakserze)
icon_mrgreen.gif
dodajac kolejno: czosnek, oliwa, fasola, pomidory i ziola.

Zmiazdzyc czosnek (zrobilam to 2 razy, zeby duze farfocle nie gryzly w jezyk malego), dodac ziola i zalac oliwa. Dalej wrzucic posiekana fasole (co calkiem szybko idzie na desce) i sok z cytryny. Jak sie dobrze pomiesza to sie zaczyna robic pasta.
Na koniec ida drobno posiekane pomidory i majonez.

Konsystencje pasty (dip czy pasta) regulowac dodajac odpowiednio mniej/wiecej oliwy i majonezu. Raczej majonezu. Dobra oliwa daje charakterystyczny smaczek.

Po nalozeniu do miseczki przybrac paste duza gorka posiekanej natki (swietnie pasuje), czarnych oliwek, kaparow... itp.
 

Załączniki

  • DSC_0966_1.jpg
    DSC_0966_1.jpg
    46 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Pomidory dodać mówisz
gruebel_2.gif
Spróbujemy
icon_wink.gif
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
5
0
pomidory i dobra oliwa

malzon tak sie zajadal, ze nagotowal jajek (jak mi zabraknie do weekendu to leb ukrece
icon_lol.gif
) i wypytal co tam szlo i czy ciecierzyce mozna zamiast fasoli.
banana.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
Kermidt, wczoraj zrobilam, bardzo dobra.
Wprowadzilam jednak pewne modyfikacje: nie dalam majonezu (jakos nie przepadam) ani estragonu (silna awersja). Ale za to dorzucilam troszke papryczki chilli zeby mialo troche kopa.
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
5
0
kop jest dobry, ale nie przy karmieniu

estragon - moja milosc
icon_mrgreen.gif

ciesze sie, ze sam pomysl zainteresowal.
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
5
0
ciesze sie

a przypomnialo mi sie, ze majonezu nie musi byc.
Bardzo dobrze smakuje fasola z dobra oliwa i pomidorami.
Mozna dodac troche zalewy.
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
5
0
pewnie dlatego, ze nie tak dawno wymyslona
icon_wink.gif


polecam sie
i wspomne tylko, ze duzo zalezy od jakosci pomidora.
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
5
0
a dziekuje, sprobuje na pewno.
Cos za duzo wedliny ostatnio. A mam "nowe" pomidory. Kupne, ale bardzo smaczne.

PS
to dla mnie zaszczyt, bo rozumiem, ze wczoraj byla konsumpcja.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Była przepyszna
 

Aniks

Member
Paź 31, 2004
1,828
0
0
tak, potwierdzam pasta jest przepyszna - Joannas zrobiła na spotkanie
icon_smile.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Hyhyhy - myślałam, że Siostra robiła a okazało się, że degustowała i tak zachwala
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
5
0
dance.gif

nie powiem, zem dumna i blada bo pasowieje z radosci.
Pamietam jak lazilam po forum i smedzilam pytaniami co dodac do fasoli. Sama wczoraj tez zrobilam. Dawno nie bylo.

O! moze bym jeszcze jakies zdjecie w zwiazku z tym zrobila...
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy