Czorba z serem feta:
3 cebule,
seler,
3 marchewki,
5 ziemniaków,
ok 12 dojrzałych mirabelek,
pól kostki sera feta,
1/2 szklanki mąki,
1 duży pomidor,
1/2 szklanki mleka,
czubata łyżka posiekanej natki pietruszki,
sól
Do 2 litrów wrzącej, posolonej wody wrzucamy posiekaną cebulkę, pokrojoną w kostkę marchewkę, ziemniaki, marchewkę i mirabelki. Gotujemy, aż do momentu gdy warzywa będą miękkie. Potem dorzucamy ser feta pokrojony pokrojony w kostkę i koniecznie obtoczony w mące. Po ok. 7 minutach dodajemy startego na tarce pomidora (bez skórki).
Gotujemy, aż zupa zacznie "kipieć".
Wówczas zdejmujemy z ognia i dolewamy mleko -mieszamy i posypujemy posiekaną pietruszki. Doprawiamy do smaku.
Podajemy ją na gorąco do wszelakiego pieczywka.
Źródło: Zasłyszane.
3 cebule,
seler,
3 marchewki,
5 ziemniaków,
ok 12 dojrzałych mirabelek,
pól kostki sera feta,
1/2 szklanki mąki,
1 duży pomidor,
1/2 szklanki mleka,
czubata łyżka posiekanej natki pietruszki,
sól
Do 2 litrów wrzącej, posolonej wody wrzucamy posiekaną cebulkę, pokrojoną w kostkę marchewkę, ziemniaki, marchewkę i mirabelki. Gotujemy, aż do momentu gdy warzywa będą miękkie. Potem dorzucamy ser feta pokrojony pokrojony w kostkę i koniecznie obtoczony w mące. Po ok. 7 minutach dodajemy startego na tarce pomidora (bez skórki).
Gotujemy, aż zupa zacznie "kipieć".
Wówczas zdejmujemy z ognia i dolewamy mleko -mieszamy i posypujemy posiekaną pietruszki. Doprawiamy do smaku.
Podajemy ją na gorąco do wszelakiego pieczywka.
Źródło: Zasłyszane.