
składniki
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1/2 kostki masła
1/2 szkl. cukru
2 żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szkl. mąki
1 szczypta soli
sposób przygotowania
W miseczce rozpuścić i ostudzić czekoladę, ubić mikserem z cukrem i żółtkami. Masło rozetrzeć z mąką i proszkiem do pieczenia, dodać resztę składników i wyrobić ciasto ręką. Po godzinnym pobycie w lodówce ciasto partiami rozwałkowywać i wycinać foremką serduszka. Piec ok. 15-30 min w temp. dostosowanej do piekarnika.
Po ostygnięciu posmarować rozpuszczoną z łyżką śmietanki czekoladą deserową lub posypać lekko cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z mojej ukochanej książki "Całuski pani Darling" M. Musierowicz, został jednak znacznie zmodyfikowany przeze mnie

Ostatnią edycję dokonał moderator: