Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Cukinia zapiekana z ryżem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="yrsa" data-source="post: 1660208" data-attributes="member: 13254"><p>Jedno z tych dań, które w zasadzie robią się same. </p><p></p><p>Na jedną porcję:</p><p></p><p>250 g cukinii startej na średnich oczkach lub na zapałki</p><p>1 mała czerwona cebula, drobno posiekana</p><p>1 ząbek czosnku, posiekany</p><p>100 g ryżu basmati</p><p></p><p>łyżka orzeszków piniowych (opcjonalnie)</p><p>sól </p><p>pieprz</p><p>pul biber lub inna ostra papryka</p><p>sumak (opcjonalnie)</p><p></p><p>30 g parmezanu, startego</p><p></p><p>Piekarnik rozgrzać do 180 C. W tym czasie na patelni zeszklić cebulę, dodać czosnek, po minucie cukinię. Jak ta ostatnia nieco zwiędnie i się spoci dodać ryż i pozostałe składniki poza serem. Dusić jeszcze chwilę, zdjąć z ognia, dodać połowę sera, przełożyć do naczynia do zapiekania (moje ma wymiary 17X17). Zalać wrzącą wodą (można bulionem), ja daję mniej więcej pół kubka, tak żeby masa była niemal przykryta płynem. Przykryć folią aluminiową i siup do piekarnika. Po 25 min sprawdzić, czy nie trzeba dodać wody i czy ryż już jest gotowy. Jeśli już jest dobry to posypać resztą sera i piec chwilę bez folii aż ser się roztopi i przyrumieni.</p><p></p><p>Na motywach tego przepisu: <a href="https://smittenkitchen.com/2015/09/zucchini-rice-cheese-gratin/" target="_blank">https://smittenkitchen.com/2015/09/zucchini...-cheese-gratin/</a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="yrsa, post: 1660208, member: 13254"] Jedno z tych dań, które w zasadzie robią się same. Na jedną porcję: 250 g cukinii startej na średnich oczkach lub na zapałki 1 mała czerwona cebula, drobno posiekana 1 ząbek czosnku, posiekany 100 g ryżu basmati łyżka orzeszków piniowych (opcjonalnie) sól pieprz pul biber lub inna ostra papryka sumak (opcjonalnie) 30 g parmezanu, startego Piekarnik rozgrzać do 180 C. W tym czasie na patelni zeszklić cebulę, dodać czosnek, po minucie cukinię. Jak ta ostatnia nieco zwiędnie i się spoci dodać ryż i pozostałe składniki poza serem. Dusić jeszcze chwilę, zdjąć z ognia, dodać połowę sera, przełożyć do naczynia do zapiekania (moje ma wymiary 17X17). Zalać wrzącą wodą (można bulionem), ja daję mniej więcej pół kubka, tak żeby masa była niemal przykryta płynem. Przykryć folią aluminiową i siup do piekarnika. Po 25 min sprawdzić, czy nie trzeba dodać wody i czy ryż już jest gotowy. Jeśli już jest dobry to posypać resztą sera i piec chwilę bez folii aż ser się roztopi i przyrumieni. Na motywach tego przepisu: [URL="https://smittenkitchen.com/2015/09/zucchini-rice-cheese-gratin/"]https://smittenkitchen.com/2015/09/zucchini...-cheese-gratin/[/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Cukinia zapiekana z ryżem
Top
Bottom