Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1032458" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Jak co roku – pomidory</strong></p><p></p><p></p><p><em>Im więcej mają słońca, gdy dojrzewają, tym są smaczniejsze, bardziej aromatyczne i nmają większą wartość odżywczą. Dlatego latem i wczesną jesienią przyrządzamy je tak często, jak tylko się da.</em></p><p><em></em></p><p>Ich piękny czerwony kolor i apetyczny kształt sprawiają, że jemy je dosłownie oczami. Nie zdajemy sobie przy tym nawet sprawy, że intensywna barwa to w pewnym sensie &#8230; cudowne lekarstwo. Jest ona bowiem zasługą likopenu, który wychwytuje i dezaktywuje wolne rodniki, zmniejszając ryzyko powstania zmian nowotworowych i chorób układu krążenia. Co ciekawe, likopen wcale nie traci swoich właściwości leczniczych podczas pasteryzacji pomidorów, smażenia, duszenia czy gotowania. Jak wykazały badania, jest nawet odwrotnie – likopen z przetworów i gorących potraw z pomidorami działa aktywniej.</p><p></p><p>Te złote jabłka, jak nazywają pomidory Włosi, zawierają również szereg innych cennych składników: beta-karoten, witaminy C i E oraz całe bogactwo składników mineralnych z wapniem, a zwlaszcza wspomagającym pracę serca, nerek i regulującym ciśnienie potasem na czele. Poza tym są niskokaloryczne (średni pomidor dostarcza zaledwie .20 – 30 kcal) i zasadotwórczym, a więc odkwaszają organizm. Ze względu na niską zawartość cukru są bardzo polecane diabetykom. Nie może też ich zabraknąć w jadłospisie osób cierpiących na chroniczne zaparcia. </p><p></p><p>Na surowo najsmaczniejsze są pomidory nazywane przez Włochów insalatori, czyli po prostu odmiany polecane do sałatek – o dużych, jędrnych owocach, natomiast na przetwory znacznie bardziej nadają się o mało wodnistym, zwartym miąższu. U nas należą do nich pomidory o mocno wydłużonych owocach, typu pelati. </p><p></p><p><strong>Poprawiają urodę. </strong>Medycyna ludowa zaleca osobom ze skłonnością do wyprysków nakładanie na twarz maseczek ze świeżych pomidorów. Dzięki zawartym w niej witaminom C i E cera staje się jędrna i elastyczna. Sok ze świeżego pomidora zmieszany z gliceryną wygładza z kolei suche, spierzchnięte dłonie.</p><p></p><p><strong>Niekiedy alergizują. </strong>Gdy zauważymy po ich zjedzeniu zmiany na skórze lub afty w jamie ustnej, usuńmy je na jakiś czas z jadłospisu, a gdy objawy uczulenia miną, ponownie wprowadzajmy je do diety stopniowo, w małych ilościach, obserwując czy tym razem nie pojawi się wysypka. Osobom starszym i dzieciom lepiej podawać pomidory obrane ze skórki.</p><p></p><p><strong>Skórka zejdzie w mig. </strong>Najpierw wycinamy z pomidora włóknistą nasadę szypułki, a następnie wkładamy owoce do salaterki i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy na 3 – 4 minuty, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i ściągamy skórkę nożem</p><p></p><p><strong>Można jeść zielone. </strong>Wprawdzie niedojrzałe pomidory zawierają szkodliwy alkaloid solaninę, ale obróbka termiczna neutralizuje ją. Dlatego pasteryzowaną sałatkę z zielonych pomidorów w occie można jeść bez obaw o zdrowie.</p><p></p><p><strong>Za chłodem nie przepadają. </strong>Kupujmy pomidory dojrzałe, ale twarde, bo miękkie szybko się psują. Ponieważ w lodowce, gdzie panuje temperatura niższa niż 8 st. smak pomidorów i ich konsystencja pogarszają się, dlatego najlepiej przechowuje się je w temperaturze 13 – 18 st. Ideałem byłaby spiżarnia, chłodniejsza nieco od kuchni.</p><p></p><p>Żródło: Biblioteka Poradnika Domowego</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1032458, member: 10341"] [B]Jak co roku – pomidory[/B] [I]Im więcej mają słońca, gdy dojrzewają, tym są smaczniejsze, bardziej aromatyczne i nmają większą wartość odżywczą. Dlatego latem i wczesną jesienią przyrządzamy je tak często, jak tylko się da. [/I] Ich piękny czerwony kolor i apetyczny kształt sprawiają, że jemy je dosłownie oczami. Nie zdajemy sobie przy tym nawet sprawy, że intensywna barwa to w pewnym sensie … cudowne lekarstwo. Jest ona bowiem zasługą likopenu, który wychwytuje i dezaktywuje wolne rodniki, zmniejszając ryzyko powstania zmian nowotworowych i chorób układu krążenia. Co ciekawe, likopen wcale nie traci swoich właściwości leczniczych podczas pasteryzacji pomidorów, smażenia, duszenia czy gotowania. Jak wykazały badania, jest nawet odwrotnie – likopen z przetworów i gorących potraw z pomidorami działa aktywniej. Te złote jabłka, jak nazywają pomidory Włosi, zawierają również szereg innych cennych składników: beta-karoten, witaminy C i E oraz całe bogactwo składników mineralnych z wapniem, a zwlaszcza wspomagającym pracę serca, nerek i regulującym ciśnienie potasem na czele. Poza tym są niskokaloryczne (średni pomidor dostarcza zaledwie .20 – 30 kcal) i zasadotwórczym, a więc odkwaszają organizm. Ze względu na niską zawartość cukru są bardzo polecane diabetykom. Nie może też ich zabraknąć w jadłospisie osób cierpiących na chroniczne zaparcia. Na surowo najsmaczniejsze są pomidory nazywane przez Włochów insalatori, czyli po prostu odmiany polecane do sałatek – o dużych, jędrnych owocach, natomiast na przetwory znacznie bardziej nadają się o mało wodnistym, zwartym miąższu. U nas należą do nich pomidory o mocno wydłużonych owocach, typu pelati. [B]Poprawiają urodę. [/B]Medycyna ludowa zaleca osobom ze skłonnością do wyprysków nakładanie na twarz maseczek ze świeżych pomidorów. Dzięki zawartym w niej witaminom C i E cera staje się jędrna i elastyczna. Sok ze świeżego pomidora zmieszany z gliceryną wygładza z kolei suche, spierzchnięte dłonie. [B]Niekiedy alergizują. [/B]Gdy zauważymy po ich zjedzeniu zmiany na skórze lub afty w jamie ustnej, usuńmy je na jakiś czas z jadłospisu, a gdy objawy uczulenia miną, ponownie wprowadzajmy je do diety stopniowo, w małych ilościach, obserwując czy tym razem nie pojawi się wysypka. Osobom starszym i dzieciom lepiej podawać pomidory obrane ze skórki. [B]Skórka zejdzie w mig. [/B]Najpierw wycinamy z pomidora włóknistą nasadę szypułki, a następnie wkładamy owoce do salaterki i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy na 3 – 4 minuty, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i ściągamy skórkę nożem [B]Można jeść zielone. [/B]Wprawdzie niedojrzałe pomidory zawierają szkodliwy alkaloid solaninę, ale obróbka termiczna neutralizuje ją. Dlatego pasteryzowaną sałatkę z zielonych pomidorów w occie można jeść bez obaw o zdrowie. [B]Za chłodem nie przepadają. [/B]Kupujmy pomidory dojrzałe, ale twarde, bo miękkie szybko się psują. Ponieważ w lodowce, gdzie panuje temperatura niższa niż 8 st. smak pomidorów i ich konsystencja pogarszają się, dlatego najlepiej przechowuje się je w temperaturze 13 – 18 st. Ideałem byłaby spiżarnia, chłodniejsza nieco od kuchni. Żródło: Biblioteka Poradnika Domowego [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom