Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1031901" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Gruszki i jabłka – rady eksperta</strong></p><p> </p><p></p><p> Owoce przeznaczone do ciast, deserów, sałatek, pieczonych mięs i ryb należy wybierać szczególnie starannie. Powinny być dojrzałe, jędrne, bez oznak przesuszenia, ciemnych plam czy przebarwień. </p><p></p><p> <strong>Do ciast. </strong> Jeśli zależy nam, aby nadzienie do strudli i szarlotek podczas pieczenia nie rozpadło się, tylko zachowało w kawałkach, należy wykorzystać kwaśne, twarde, ale soczyste odmiany. Z jabłek najlepsze są <em> granny smith</em> lub <em>golden delicius, </em>z gruszek zaś proponuję przede wszystkim <em>komisówki.</em></p><p></p><p> <strong>Do sałatek </strong>najlepiej nadają się <em>mekintosze </em> i <em>szare renety. </em> Do sałatek serowych szczególnie polecam gruszki <em>triumfy.</em></p><p></p><p> <strong>Do mięs </strong> najlepsze są <em>idaredy </em>albo <em>jonatany.</em> Pieczona dziczyzna czy wieprzowina bardzo dobrze komponują się z aromatycznymi jabłkami o małej zawartości garbników, jak na przykład <em> spartany.</em></p><p></p><p> Żródło: miesięcznik Sól i Pieprz</p><p></p><p> Doradzał pan Paweł Anders</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1031901, member: 10341"] [B]Gruszki i jabłka – rady eksperta[/B] Owoce przeznaczone do ciast, deserów, sałatek, pieczonych mięs i ryb należy wybierać szczególnie starannie. Powinny być dojrzałe, jędrne, bez oznak przesuszenia, ciemnych plam czy przebarwień. [B]Do ciast. [/B] Jeśli zależy nam, aby nadzienie do strudli i szarlotek podczas pieczenia nie rozpadło się, tylko zachowało w kawałkach, należy wykorzystać kwaśne, twarde, ale soczyste odmiany. Z jabłek najlepsze są [I] granny smith[/I] lub [I]golden delicius, [/I]z gruszek zaś proponuję przede wszystkim [I]komisówki.[/I] [B]Do sałatek [/B]najlepiej nadają się [I]mekintosze [/I] i [I]szare renety. [/I] Do sałatek serowych szczególnie polecam gruszki [I]triumfy.[/I] [B]Do mięs [/B] najlepsze są [I]idaredy [/I]albo [I]jonatany.[/I] Pieczona dziczyzna czy wieprzowina bardzo dobrze komponują się z aromatycznymi jabłkami o małej zawartości garbników, jak na przykład [I] spartany.[/I] Żródło: miesięcznik Sól i Pieprz Doradzał pan Paweł Anders [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom