Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1027852" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Trochę porad o jajkach</strong></p><p> </p><p></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul">Do jaj nie podajemy srebrnych sztućców, gdyż w wyniku reakcji chemicznej powstaje siarczek srebra, który jest przyczyną ciemnego nalotu na srebrze i zmiany smaku potrawy z jaj.</li> <li data-xf-list-type="ul">Jajka przeznaczone do gotowania wkładamy do zimnej wody i gotujemy:</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Jajka na miękko - </strong>2 minuty od momentu, gdy woda zacznie wrzeć.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Jajka na półtwardo, tzw.</strong> <strong>mollet</strong> – 4 – 5 minut od momentu wrzenia wody.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Jajka na twardo </strong>– 8 minut od momentu wrzenia wody.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Jeżeli jaja wkładamy do wrzątku, </strong>to w każdym przypadku gotujemy je jedną minutę dłużej.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Nie należy </strong>gotować jajek dłużej niż 12 minut, gdyż żółtko będzie sine.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Jajko na twardo </strong> bez skorupki można przechowywać 2 dni, a w skorupce 4 dni. Jajko surowe bez skorupki można przechowywać maksymalnie 12 godzin.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Żółtko </strong>zalane wodą możemy przechowywać w lodówce do 3 dni.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Białko</strong> w zamkniętym hermetycznie pojemniku możemy przechowywać do 7 dni, a zamrożone kilka miesięcy.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Nie wolno</strong> zamrażać jajek w skorupkach.</li> </ul><p> Żródło: Dodatek do Gazety Wyborczej</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1027852, member: 10341"] [B]Trochę porad o jajkach[/B] [LIST][*]Do jaj nie podajemy srebrnych sztućców, gdyż w wyniku reakcji chemicznej powstaje siarczek srebra, który jest przyczyną ciemnego nalotu na srebrze i zmiany smaku potrawy z jaj. [*]Jajka przeznaczone do gotowania wkładamy do zimnej wody i gotujemy: [*][B]Jajka na miękko - [/B]2 minuty od momentu, gdy woda zacznie wrzeć. [*][B]Jajka na półtwardo, tzw.[/B] [B]mollet[/B] – 4 – 5 minut od momentu wrzenia wody. [*][B]Jajka na twardo [/B]– 8 minut od momentu wrzenia wody. [*][B]Jeżeli jaja wkładamy do wrzątku, [/B]to w każdym przypadku gotujemy je jedną minutę dłużej. [*][B]Nie należy [/B]gotować jajek dłużej niż 12 minut, gdyż żółtko będzie sine. [*][B]Jajko na twardo [/B] bez skorupki można przechowywać 2 dni, a w skorupce 4 dni. Jajko surowe bez skorupki można przechowywać maksymalnie 12 godzin. [*][B]Żółtko [/B]zalane wodą możemy przechowywać w lodówce do 3 dni. [*][B]Białko[/B] w zamkniętym hermetycznie pojemniku możemy przechowywać do 7 dni, a zamrożone kilka miesięcy. [*][B]Nie wolno[/B] zamrażać jajek w skorupkach. [/LIST] Żródło: Dodatek do Gazety Wyborczej [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom