- Lis 28, 2005
- 33,909
- 6,329
- 113
- Rodzaj przepisu
-
- wegetariański
Ciasto ze śliwkami
Składniki:
250 g śliwek (u mnie 10 sztuk)
1 szklanka mąki orkiszowej
1/2 szklanki płatków owsianych (dałam błyskawiczne)
1/2 szklanki wiórków kokosowych (u mnie drobno mielone)
3/4 szklanki ksylitolu lub erytrytolu (dałam erytrytol)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
Wykonanie:
W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre i delikatnie je połączyć łyżką lub widelcem. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, ułożyć na nim połówki śliwek, piec w temperaturze ok. 180 stopni ok. 35 - 40 minut.
Moja foremka ma rozmiar około 22 na 22 cm.
Ciasto jest smaczne i szybkie w przygotowaniu. Myślę, że mielone migdały lub orzechy zamiast wiórków kokosowych to też dobry pomysł i następnym razem sprawdzę.
Przepis wpadł mi w oko podczas przeglądania internetu. Zapisałam go na kartce, a teraz nie umiem odszukać źródła. Jeśli ktoś go rozpozna, proszę o link.
Składniki:
250 g śliwek (u mnie 10 sztuk)
1 szklanka mąki orkiszowej
1/2 szklanki płatków owsianych (dałam błyskawiczne)
1/2 szklanki wiórków kokosowych (u mnie drobno mielone)
3/4 szklanki ksylitolu lub erytrytolu (dałam erytrytol)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
Wykonanie:
W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre i delikatnie je połączyć łyżką lub widelcem. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, ułożyć na nim połówki śliwek, piec w temperaturze ok. 180 stopni ok. 35 - 40 minut.


Moja foremka ma rozmiar około 22 na 22 cm.
Ciasto jest smaczne i szybkie w przygotowaniu. Myślę, że mielone migdały lub orzechy zamiast wiórków kokosowych to też dobry pomysł i następnym razem sprawdzę.
Przepis wpadł mi w oko podczas przeglądania internetu. Zapisałam go na kartce, a teraz nie umiem odszukać źródła. Jeśli ktoś go rozpozna, proszę o link.