Jest już na cinie kilka przepisów na pyszne ciasta z rabarbarem, ale ja postanowiłam zrobić ze swojego starego przepisu, który był nie używany od kilku lat. Nakłoniła mnie do tego moja przyjaciółka, która wczoraj zamówiła się na herbatę i obiecała zrobić zdjęcie, jeśli upiekę to ciasto, które kiedyś u mnie jadła. Ciasto nie jest niczym odkrywczym, dość skromne w składnikach i wykonaniu. Czy się udało? Jest smaczne i to chyba najważniejsze.
Składniki
25 dkg mąki krupczatki
20 dkg margaryny "Kasia"
14 dkg cukru
1 całe jajko
szczypta soli
tarta bułka do posypania ciasta i rabarbaru
masło do wysmarowania tortownicy
1 kg rabarbaru
4 - 5 łyżek cukru pudru
Z mąki, margaryny, cukru, jajka i szczypty soli zagniotłam ciasto i uformowałam z niego wałek o średnicy 10 - 15 cm. Odłożyłam na 1 godzinę do lodówki. W tym czasie obrałam rabarbar, pokroiłam w 1,5 cm kawałki i posypałam cukrem pudrem.
Wyjęte z lodówki ciasto podzieliłam na dwie części i z jednej kroiłam plasterki grubości 0,5 cm, które układałam (przyciskając ręką) na dnie (i trochę na bokach) wysmarowanej grubo masłem tortownicy o średnicy 22 cm. Ciasto posypałam suto bułką tartą, na tym ułożyłam dokładnie osączony na sicie rabarbar i znów posypałam (tylko mniej) tartą bułką. Drugą część ciasta rozwałkowałam i pokroiłam w cienkie paski, którymi przykryłam rabarbar. Tak przygotowane ciasto wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 230 st. i piekłam przez 40 minut. Jeszcze dobrze ciepły suto oprószyłam cukrem pudrem. Proste i smaczne.

Składniki
25 dkg mąki krupczatki
20 dkg margaryny "Kasia"
14 dkg cukru
1 całe jajko
szczypta soli
tarta bułka do posypania ciasta i rabarbaru
masło do wysmarowania tortownicy
1 kg rabarbaru
4 - 5 łyżek cukru pudru
Z mąki, margaryny, cukru, jajka i szczypty soli zagniotłam ciasto i uformowałam z niego wałek o średnicy 10 - 15 cm. Odłożyłam na 1 godzinę do lodówki. W tym czasie obrałam rabarbar, pokroiłam w 1,5 cm kawałki i posypałam cukrem pudrem.
Wyjęte z lodówki ciasto podzieliłam na dwie części i z jednej kroiłam plasterki grubości 0,5 cm, które układałam (przyciskając ręką) na dnie (i trochę na bokach) wysmarowanej grubo masłem tortownicy o średnicy 22 cm. Ciasto posypałam suto bułką tartą, na tym ułożyłam dokładnie osączony na sicie rabarbar i znów posypałam (tylko mniej) tartą bułką. Drugą część ciasta rozwałkowałam i pokroiłam w cienkie paski, którymi przykryłam rabarbar. Tak przygotowane ciasto wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 230 st. i piekłam przez 40 minut. Jeszcze dobrze ciepły suto oprószyłam cukrem pudrem. Proste i smaczne.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: