- Lis 28, 2005
- 33,909
- 6,329
- 113
- Rodzaj przepisu
-
- wegetariański
Ciasto z jednym jajkiem
Źródło przepisu:
https://www.doradcasmaku.pl/przepis-ciasto-z-jednego-jajka-151655
W przepisie źródłowym użyto formy 36 na 24 cm, moja ma niespełna 36 na 21 cm (mierzone dołem).
Składniki:
1 szklanka cukru (dałam niepełną trzcinowego)
2 szklanki mąki ( u mnie orkiszowa pełnoziarnista pół na pół z tortową)
1 łyżka kakao
1 łyżka cynamonu ( u mnie za pierwszym razem przyprawa do piernika, za drugim - cukier z wanilią)
1/2 słoika dżemu (dałam powidła śliwkowe)
1 szklanka mleka
3/4 szklanki oleju
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
od siebie dodałam sporą garść posiekanych orzechów włoskich
Wykonanie:
Wymieszałam razem suche składniki, dodałam do nich mokre i krótko wymieszałam widelcem.
Piekłam ok. 38 minut w 180 stopniach.
Po przestygnięciu polałam czekoladą roztopioną z kremówką (raz ciemną, raz jasną) i posypałam posiekanymi orzechami/ migdałami.
Ciasto bardzo szybko się robi i jest nadspodziewanie smaczne - jednocześnie puszyste i wilgotne, a w dodatku długo utrzymuje świeżość.

Źródło przepisu:
https://www.doradcasmaku.pl/przepis-ciasto-z-jednego-jajka-151655
W przepisie źródłowym użyto formy 36 na 24 cm, moja ma niespełna 36 na 21 cm (mierzone dołem).
Składniki:
1 szklanka cukru (dałam niepełną trzcinowego)
2 szklanki mąki ( u mnie orkiszowa pełnoziarnista pół na pół z tortową)
1 łyżka kakao
1 łyżka cynamonu ( u mnie za pierwszym razem przyprawa do piernika, za drugim - cukier z wanilią)
1/2 słoika dżemu (dałam powidła śliwkowe)
1 szklanka mleka
3/4 szklanki oleju
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
od siebie dodałam sporą garść posiekanych orzechów włoskich
Wykonanie:
Wymieszałam razem suche składniki, dodałam do nich mokre i krótko wymieszałam widelcem.
Piekłam ok. 38 minut w 180 stopniach.
Po przestygnięciu polałam czekoladą roztopioną z kremówką (raz ciemną, raz jasną) i posypałam posiekanymi orzechami/ migdałami.
Ciasto bardzo szybko się robi i jest nadspodziewanie smaczne - jednocześnie puszyste i wilgotne, a w dodatku długo utrzymuje świeżość.

