Mimo, ze wymaga nastawienia zakwasu dzien wczesniej jest to bardzo wygodne ciasto - konczy sie je robic rano i zostawia az do momentu kiedy mamy czas sie nim zajac, moze czekac nawet do wieczora
Zakwas - nastawic dzien wczesniej wieczorem:
1 szklanka wody
3/4 lzyeczki suchych drozdzy
1 1/4 szklanki maki
Drozdze wsypac do wody, zostawic kilka minut az zaczna babelkowac, wsypac make i wymieszac - przykryc i zostawic do rana.
Nastepnego dnia rano dodac:
1/2 szklanki wody
1 1/4 lyzeczke soli
1 lyzke miodu lub cukru
2 lyzki oliwki z oliwek
1 lyzka masla
1 lyzke maczki kukurydzianej
2 1/2 szklanki maki chlebowej
Maszyna do chleba:
Zakwas mozna przygotowac od razu w maszynie. Dodac wszystkie skladniki w kolejnosci podanej w instrukcji maszyny - nastawic na cykl "tylko wyrabianie".
Mikser:
Wlac wode do miski, dodac cukier, sol, maslo i oliwke i wymieszac az cukier i sol sie rozpuscza. Dodac zakwas i make i wyrabiac az ciasto bedzie miekkie ale nie klejace, okolo 8 minut.
Recznie:
Tak jak w mikserze
We wszystkich przypadkach zostawic ciasto do wyrosniecia - caly dzien, okolo 6-8 godzin. Kiedy jestesmy gotowi do formowania pizzy, ciasto lekko nacisnac (odgazowac) i kontynuowac ze swoim ulubionym nadzieniem
Zakwas - nastawic dzien wczesniej wieczorem:
1 szklanka wody
3/4 lzyeczki suchych drozdzy
1 1/4 szklanki maki
Drozdze wsypac do wody, zostawic kilka minut az zaczna babelkowac, wsypac make i wymieszac - przykryc i zostawic do rana.
Nastepnego dnia rano dodac:
1/2 szklanki wody
1 1/4 lyzeczke soli
1 lyzke miodu lub cukru
2 lyzki oliwki z oliwek
1 lyzka masla
1 lyzke maczki kukurydzianej
2 1/2 szklanki maki chlebowej
Maszyna do chleba:
Zakwas mozna przygotowac od razu w maszynie. Dodac wszystkie skladniki w kolejnosci podanej w instrukcji maszyny - nastawic na cykl "tylko wyrabianie".
Mikser:
Wlac wode do miski, dodac cukier, sol, maslo i oliwke i wymieszac az cukier i sol sie rozpuscza. Dodac zakwas i make i wyrabiac az ciasto bedzie miekkie ale nie klejace, okolo 8 minut.
Recznie:
Tak jak w mikserze
We wszystkich przypadkach zostawic ciasto do wyrosniecia - caly dzien, okolo 6-8 godzin. Kiedy jestesmy gotowi do formowania pizzy, ciasto lekko nacisnac (odgazowac) i kontynuowac ze swoim ulubionym nadzieniem