- Cze 14, 2007
- 724
- 43
- 28
Przepis znaleziony na blogu "Kuchnia Agaty",
zaciekawił mnie ten brak jajek. Ciasto robi się naprawdę błyskawicznie i jest smaczne. Autorka do ciasta dodała jeszcze na górę nektarynki, ale ja je pominęłam, za to do środka dałam trochę rodzynek.
Ciasto jest bardzo wilgotne i wspaniale komponuje się z polewą czekoladową.
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
2 szklanki cukru
1/2 szklanki kakao
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka soli
2 szklanki gorącej wody
3/4 szklanki oleju
2 łyżki octu
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
aromat waniliowy ( ja dałam cukier wanilinowy)
W jednej misce połączyć ze sobą mąkę, cukier, cukier wanilinowy, kakao, sodę, sól, w drugiej mokre składniki, czyli gorącą wodę, do której dodajemy kawę rozpuszczalną, olej i ocet. Następnie mokre wlewamy do miski z mąką i dokładnie mieszamy. Można dodać bakalie, ja dałam rodzynki. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia ( ja piekłam w foremce 36x25 cm)
Piec ok 40-50 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni
Na zdjęciu jest jeszcze bez polewy bo nie wytrzymałam i musiałam skosztować. Najlepiej poczekać z wyjmowaniem ciasta aż całkowicie ostygnie, ja zrobiłam to wcześniej i mi się połamało, więc zrobiłam z niego kosteczki, które zanurzałam w polewie czekoladowej i obtoczyłam w kokosie, ale się mój mąż zajadał
. Wyszło naprawdę pyszne.
zaciekawił mnie ten brak jajek. Ciasto robi się naprawdę błyskawicznie i jest smaczne. Autorka do ciasta dodała jeszcze na górę nektarynki, ale ja je pominęłam, za to do środka dałam trochę rodzynek.
Ciasto jest bardzo wilgotne i wspaniale komponuje się z polewą czekoladową.

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
2 szklanki cukru
1/2 szklanki kakao
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka soli
2 szklanki gorącej wody
3/4 szklanki oleju
2 łyżki octu
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
aromat waniliowy ( ja dałam cukier wanilinowy)
W jednej misce połączyć ze sobą mąkę, cukier, cukier wanilinowy, kakao, sodę, sól, w drugiej mokre składniki, czyli gorącą wodę, do której dodajemy kawę rozpuszczalną, olej i ocet. Następnie mokre wlewamy do miski z mąką i dokładnie mieszamy. Można dodać bakalie, ja dałam rodzynki. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia ( ja piekłam w foremce 36x25 cm)
Piec ok 40-50 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni
Na zdjęciu jest jeszcze bez polewy bo nie wytrzymałam i musiałam skosztować. Najlepiej poczekać z wyjmowaniem ciasta aż całkowicie ostygnie, ja zrobiłam to wcześniej i mi się połamało, więc zrobiłam z niego kosteczki, które zanurzałam w polewie czekoladowej i obtoczyłam w kokosie, ale się mój mąż zajadał
