- Lis 7, 2008
- 5,394
- 0
- 0
Ciasto czekoladowo-serowe
(Żródło przepisu tu, podaję z moimi zmianami w nawiasach)
Składniki:
Masa serowa:
250 g twarogu 3-krotnie mielonego (użyłam twarogu śmietankowego klik)
60 g cukru
1 jajo
(w mojej wersji również skórka starta z 1/2 pomarańczy)
Ciasto:
180 g masła
150 g cukru
3 łyżki kakao (dałam 4, odejmując 1 łyżkę mąki)
3 jaja
120 g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczka soli
(1 pomarańcza)
Przygotowanie:
Masa serowa: Ser ubić mikserem z cukrem aż do uzyskania puszystej masy. Dodać jajko, dobrze zmiksować (i ewentualnie dodać skórkę pomarańczową).
Ciasto: Na białą puszystą masę ubić masło z cukrem. Wbijać, ciągle mieszając, pojedynczo jaja. Przesiać wszystkie suche składniki i wmieszać do maślanej masy. Dodać pokrojony w niezbyt małą kostkę owoc pomarańczy. Połowę czekoladowej masy wlać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Na nią część serową i znowu czekoladową. Wszystkie warstwy wymieszać (zrobić "zawijasy"
delikatnie drewnianym patyczkiem lub ostrzem noża, aby w cieście powstał biało-czarny wzór. Wstawić na ok. 50 minut do piekarnika nagrzanego do 150C. (Piekłam odrobinę krócej, ok. 40min, do lekko mokrego patyczka. Ciasto wystudziłam w zamkniętym piekarniku, żeby jeszcze 'doszło'. Zależało mi na wilgotnej konsystencji, nie chciałam go przesuszyć.)Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Smacznego!
(Żródło przepisu tu, podaję z moimi zmianami w nawiasach)

Składniki:
Masa serowa:
250 g twarogu 3-krotnie mielonego (użyłam twarogu śmietankowego klik)
60 g cukru
1 jajo
(w mojej wersji również skórka starta z 1/2 pomarańczy)
Ciasto:
180 g masła
150 g cukru
3 łyżki kakao (dałam 4, odejmując 1 łyżkę mąki)
3 jaja
120 g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczka soli
(1 pomarańcza)
Przygotowanie:
Masa serowa: Ser ubić mikserem z cukrem aż do uzyskania puszystej masy. Dodać jajko, dobrze zmiksować (i ewentualnie dodać skórkę pomarańczową).
Ciasto: Na białą puszystą masę ubić masło z cukrem. Wbijać, ciągle mieszając, pojedynczo jaja. Przesiać wszystkie suche składniki i wmieszać do maślanej masy. Dodać pokrojony w niezbyt małą kostkę owoc pomarańczy. Połowę czekoladowej masy wlać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Na nią część serową i znowu czekoladową. Wszystkie warstwy wymieszać (zrobić "zawijasy"
Smacznego!

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: