- Cze 24, 2005
- 16,726
- 598
- 113

Joanna znalazła, Agatka przetłumaczyła , a Margot upiekła

Bardzo smaczne, mało słodkie(może przez tą moja domowa melasę?), na pewno przydałoby się to mleko po arabsku , herbata lub kawa do popicia ,bo odrobinę takie zapychające
Ale pyszne jest , bardzo aromatyczne , z charakterkiem

Ciasto arabskie
z daktylową melasą , orzechami , przyprawami
przepis pochodzi z Arabic Bites
7 cup mąki uniwersalnej (można użyć 3,5 cup mąki pszennej pełnoziarnistej i 3,5 cup maki uniwersalnej)
1 cup oleju
1 cup mleka chudego lub sojowego
2 łyżki proszku do pieczenia
2 łyżki kardamonu
1/2 łyżki sody oczyszczonej
2 cup melasy daktylowej
Nadzienie orzechowe
1 cup posiekanych orzechów włoskich
1/4 cup cukru "czystego, surowego" nie wiem jaki to jest
4 łyżki wody różanej
szczypta sproszkowanego kardamonu
szczypta szafranu
Wszystkie składniki nadzienia wymieszać.
1) wymieszać melasę z mlekiem i z olejem
2) połączyć mąkę z kardamonem, proszkiem i sodą w dużej misce
3) wymieszać 1 z 2 powstanie ciasto
4) podzielić ciasto na 2 równe części (użyć wody lub oleju podczas dzielenia ciasta)
5) ciasto rozpłaszczyć na wielkość 22x30 cm, rozłożyć nadzienie orzechowe, przykryć drugą częścią ciasta i wyrównać
6) piec w 175 stopniach Celsiusa przez ok. 30-33 min lub, aż ciasto będzie gotowe
7) trzymać w blaszce i schłodzić przez 2-3 godzimy
8) pokroić na kawałki i podawać z z mlekiem kardomonowo-szafranowym lub herbatą kardamonową czy kawą po arabsku
Moje uwagi
-zrobiłam z 1/2 porcji, maki dałam
1.5 cup białej tortowe
1,5 cup orkiszowej pełny przemiał
-melasę-miodek zrobiłam sama ,250 g daktyli zalałam 3 szklankami wrzątku, jak wystygło ,wygniotłam rękami , zagotowałam , jak wystygło jeszcze raz wygniotłam ,odcedziłam od daktyli bura wodę (tak z grubsza odcedziłam i nie przejmowałam się jak wpadły małe kawałki daktylowej masy, wycisnęłam na sitku resztę tej masy
, a płyn gotowałam aż powstała gęsta , miodowa forma, ok 1,5 szklanki mi wyszło
- żałuję ze farszu orzechowego nie dałam tyle co na 1 porcję , wydaje się mi ,że nie byłoby za dużo
- piekłam w kwadratowej foremce 20X20cm
- dałam mleko sojowe domowe

Ostatnią edycję dokonał moderator: