Ciasto arabskie

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,726
598
113


Joanna znalazła, Agatka przetłumaczyła , a Margot upiekła
icon_mrgreen.gif

Bardzo smaczne, mało słodkie(może przez tą moja domowa melasę?), na pewno przydałoby się to mleko po arabsku , herbata lub kawa do popicia ,bo odrobinę takie zapychające
Ale pyszne jest , bardzo aromatyczne , z charakterkiem


Ciasto arabskie
z daktylową melasą , orzechami , przyprawami
przepis pochodzi z Arabic Bites

7 cup mąki uniwersalnej (można użyć 3,5 cup mąki pszennej pełnoziarnistej i 3,5 cup maki uniwersalnej)
1 cup oleju
1 cup mleka chudego lub sojowego
2 łyżki proszku do pieczenia
2 łyżki kardamonu
1/2 łyżki sody oczyszczonej
2 cup melasy daktylowej

Nadzienie orzechowe

1 cup posiekanych orzechów włoskich
1/4 cup cukru "czystego, surowego" nie wiem jaki to jest
4 łyżki wody różanej
szczypta sproszkowanego kardamonu
szczypta szafranu


Wszystkie składniki nadzienia wymieszać.

1) wymieszać melasę z mlekiem i z olejem
2) połączyć mąkę z kardamonem, proszkiem i sodą w dużej misce
3) wymieszać 1 z 2 powstanie ciasto
4) podzielić ciasto na 2 równe części (użyć wody lub oleju podczas dzielenia ciasta)
5) ciasto rozpłaszczyć na wielkość 22x30 cm, rozłożyć nadzienie orzechowe, przykryć drugą częścią ciasta i wyrównać
6) piec w 175 stopniach Celsiusa przez ok. 30-33 min lub, aż ciasto będzie gotowe
7) trzymać w blaszce i schłodzić przez 2-3 godzimy
8) pokroić na kawałki i podawać z z mlekiem kardomonowo-szafranowym lub herbatą kardamonową czy kawą po arabsku

Moje uwagi
-zrobiłam z 1/2 porcji, maki dałam
1.5 cup białej tortowe
1,5 cup orkiszowej pełny przemiał
-melasę-miodek zrobiłam sama ,250 g daktyli zalałam 3 szklankami wrzątku, jak wystygło ,wygniotłam rękami , zagotowałam , jak wystygło jeszcze raz wygniotłam ,odcedziłam od daktyli bura wodę (tak z grubsza odcedziłam i nie przejmowałam się jak wpadły małe kawałki daktylowej masy, wycisnęłam na sitku resztę tej masy
, a płyn gotowałam aż powstała gęsta , miodowa forma, ok 1,5 szklanki mi wyszło
- żałuję ze farszu orzechowego nie dałam tyle co na 1 porcję , wydaje się mi ,że nie byłoby za dużo
- piekłam w kwadratowej foremce 20X20cm
- dałam mleko sojowe domowe
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Bardzo fajnie wygląda. Tak miodowo. Margot, czy tego kardamonu dałaś aż 1 łyżkę? Dla mnie kardamon jest baaaardzo aromatyczny i czuję go normalnie ze dwa dni w żołądku.
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,726
598
113

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Ja nie lubię zapachu przypraw korzennych. Dlatego nigdy nie jadam piernika. Za to namiętnie sypię do potraw, majeranek. Nawet ogórkowa jest z majerankiem
icon_mrgreen.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy