Ciasteczka siekane

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Przepis jest bardzo stary, pochodzi z książki J. Czernikowskiego "Ciasta, ciastka, ciasteczka". Kiedys często je piekłam ale zapomniałam o nim i gdyby nie Buka, nie pamiętałabym nadal, a tak, to pewnie niedługo je upiekę.
40 dkg mąki
15 dkg cukru
25 dkg margaryny
2 zółtka
4 łyzki gęstej smietany
1 dkg drożdży
Do przesianej mąki dodać wszystkie składniki i wszystko razem siekać nożem az do uzyskania jednolitego ciasta, po czym pozostawić na pół godziny w zimnym miejscu. Rozwałkować,, podsypując mąką. Krajać w ukosne kwadraty, macząć lekko w rozbitym białku i cukrze krysztale. Piec w gorącym piekarniku.
Ciastka te po upieczeniu sa podobne do wypieków z ciasta francuskiego. Warunkiem udania się jest posługiwanie się przy wyrabianiu tylko nożem a nie rękami, od których ciasto może się rozgrzać. Ciasto powinno być wyrabiane w chłodnym pomieszczeniu.
Nie mam niestety zdjęcia tych ciastek bo jak już wspomniałam, od lat ich nie piekłam, ale bardzo Wam je polecam bo sa pyszne i łatwe do zrobienia, o wiele łatwiejsze nic francuskie ciasto.

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,754
4,816
113
Samanto, dziekuję, zrobię zaraz po tych dzisiaj poszukiwanych.
icon_smile.gif
Myślę, że składniki można krótko zmiksować.
gruebel_2.gif

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,916
6,335
113
Bardzo dobre ciastka! Dzięki za przypomnienie tego świetnego przepisu. Na adwentowe pieczenie jak znalazł.
icon_biggrin.gif

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

anni

Member
Wrz 1, 2009
284
0
0
Samanto,
icon_razz.gif
duże wam dziękuje, to bardzo smacznie!
mniam.gif

Piekłam z jabłkiem ,córkom moim bardzo przypodobało się
icon_rolleyes.gif

IMG_5672.JPG

Załączniki

• IMG_5672.JPG
    IMG_5672.JPG
    145.5 KB · Wyświetleń: 3

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Anni, bardzo się cieszę że ciasteczka Wam smakowały. Widzę że piekłaś je nadziewane jabłkiem - ja zawsze piekę je same, bez niczego, tylko zamoczone w ubitym białku i posypane cukrem kryształem. Specjalnie do tych ciastek kupowałam cukier rafinadę, taki bardzo gruby jest najlepszy.
Ja zamierzam upiec Twój tort miodowy ale może uda mi się powstrzymać się do świąt.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,916
6,335
113
samanta @ 21 Oct 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=902989ja zawsze piekę je same, bez niczego, tylko zamoczone w ubitym białku i posypane cukrem kryształem. Specjalnie do tych ciastek kupowałam cukier rafinadę
O, to, to.... Tylko rafinady od dawna nie widzę...

Nie wiem, czy to nie były pierwsze ciasteczka, które piekłam jeszcze z Babcią...
Te i kruche polskie.
mniam.gif
Ech, wróciły wspomnienia...

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Joanna @ 21 Oct 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=903040O, to, to.... Tylko rafinady od dawna nie widzę...

Nie wiem, czy to nie były pierwsze ciasteczka, które piekłam jeszcze z Babcią...
Te i kruche polskie.
mniam.gif
Ech, wróciły wspomnienia...
Nie tak dawno bo latem udało mi się kupić rafinadę w M - 1 i ja naiwna kupiłam tylko 2 kg bo mi pani powiedziała że on tam w stałej sprzedaży jest. Tylko w takim razie dlaczego nigdy przedtem ani nigdy potem już go tam nie widziałam? A trzeba było zapas zrobić, to nie, przeciez jak w stałej sprzedaży, to po co?
dump.gif

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Upiekłam je wczoraj, późną nocą. Nie obeszło się niestety bez dodatkowych atrakcji, bo kiedy juz rozwałkowałam ciasto, pokroiłam je na kwadraty i zaczęłam szukac białek do posmarowania ciastek przed posypaniem ich cukrem, okazało się że białka nadal siedzą sobie w jajkach. Zapomniałam dac żółtka do ciasta. A ponieważ one są w tych ciasteczkach bardzo ważne bo mają wpływ na to listkowanie, zwinęłam ciasto w kulę, pokruszyłam, i dodałam te zapomniane żółtka. Posiekałam ile się dało tasakiem i znowu do lodówki.
W sumie ciasteczka są i tak super, ale nie mają tak rozwarstwionego środka jak zwykle miały. Następnym razem dodam do nich cukier waniliowy, nie ma go w przepisie, ale co z tego, i tak dodam.
I nie umiem robić zdjęć w nocy.
ciastka_siekane_paint.JPG
ciastko_siekane_przekr_j.JPG

Załączniki

• ciastka_siekane_paint.JPG
    ciastka_siekane_paint.JPG
    125.8 KB · Wyświetleń: 3
  • ciastko_siekane_przekr_j.JPG
    ciastko_siekane_przekr_j.JPG
    55.2 KB · Wyświetleń: 3

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy