Aż nie mogę uwierzyć że dotąd nie wkleiłam tu przepisu na te przepyszne ciasteczka... pochodzi z książki "Całuski Pani Darling" i to jedne z ulubionych ciastek mojej Rodziny
składniki
1 1/2 szkl. mąki
1/3 kostki margaryny
1/2 szkl. cukru pudru
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1/2 paczki (5 dag) migdałów
1 olejek migdałowy
1 op. cukru wanilinowego
sposób przygotowania
Migdały sparzyć, obrać i drobniutko pokroić. Zagnieść mąkę z margaryną, dodać cukier, proszek do pieczenia, 1 jajko i 1 żółtko, posiekane migdały, olejek i cukier wanilinowy. Gdy ciasto będzie gładkie, rozwałkować na stolnicy i wycinać kieliszkiem kółeczka. Każde ciasteczko posmarować rozmąconym białkiem i posypać cukrem kryształem. Piec w temp. 150 st. ok. 30 min.
dodatkowe informacje
Jeśli ktoś lubi smak prażonych migdałów (ja nie), to może na każdym ciasteczku przed pieczeniem ułożyć po jednym- ciasteczka będą wyglądały bardziej dekoracyjnie. Zaraz po upieczeniu ciasteczka są chrupiące, a zostawione na noc na talerzyku robią się mięciutkie.


składniki
1 1/2 szkl. mąki
1/3 kostki margaryny
1/2 szkl. cukru pudru
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1/2 paczki (5 dag) migdałów
1 olejek migdałowy
1 op. cukru wanilinowego
sposób przygotowania
Migdały sparzyć, obrać i drobniutko pokroić. Zagnieść mąkę z margaryną, dodać cukier, proszek do pieczenia, 1 jajko i 1 żółtko, posiekane migdały, olejek i cukier wanilinowy. Gdy ciasto będzie gładkie, rozwałkować na stolnicy i wycinać kieliszkiem kółeczka. Każde ciasteczko posmarować rozmąconym białkiem i posypać cukrem kryształem. Piec w temp. 150 st. ok. 30 min.
dodatkowe informacje
Jeśli ktoś lubi smak prażonych migdałów (ja nie), to może na każdym ciasteczku przed pieczeniem ułożyć po jednym- ciasteczka będą wyglądały bardziej dekoracyjnie. Zaraz po upieczeniu ciasteczka są chrupiące, a zostawione na noc na talerzyku robią się mięciutkie.