Ciasteczka krucho-drożdżowe

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Ciasto krucho - drożdżowe podstawowe na słodko i na słono
Przepis z książki Ilony Dąbrowy i Kingi Osmyckiej "Wypieki domowe"
4 szkl mąki
1 szkl śmietany
2 dkg drożdży
25 dkg tłuszczu(masło lub margaryna)
1 płaska łyżeczka soli
pół startej gałki muszkatołowej lub zamiennie zamiast soli i gałki dac 1 łyżeczkę cukru pudru
cukier waniliowy, startą skórkę z cytryny
Mąkę przesiać z tłuszczem, dodać śmietanę, rozkruszone drożdże, sól i gałkę muszkatołową, szybko wyrobić ciasto. Ma byc gładkie dość miękkie i elastyczne. Pozostawic je na 10 minut przykryte miską. Z ciasta można sporządzac różne ciasteczka.

Tyle przepis. Moje zmiany:
Drożdże rozpuszczam w tej smietanie co ją dodaję do ciasta.
Sól, bardzo małą ilość sypię na brzegi mąki posiekanej z tłuszczem a śmietanę z drożdżami leję na górę.
Cukru daję więcej, tak ze 3 łyżki i niekoniecznie puder. Ale ja lubię mało słodkie ciastka, kto lubi bardziej słodkie , powinien dać więcej cukru niż ja.
Do tej ilości dodaję też 2 jajka i 2 cukry waniliowe.

Ciasto trzeba rozwałkować niezyt cienko, tak ok 0,5 cm. Wycinać foremką lub radełkiem. Teraz część ciasteczek smaruję białkiem i zanurzam w cukrze, część kładę do upieczenia takie gołe, bez niczego. Piekę w temp. ok 200 stopni aż będą rumiane. Teraz te z białkiem i cukrem są gotowe do zjedzenia , a te bez niczego zanurzam w cukrze pudrze w którym trzymam przepołowioną wanilię. A tak to wygląda, tym razem bez jajek bo gdzieś wyszły:

ciastka_krucho_dro_d_owe_2.JPG

Załączniki

• ciastka_krucho_dro_d_owe_2.JPG
    ciastka_krucho_dro_d_owe_2.JPG
    147.9 KB · Wyświetleń: 1

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Do zrobienia, niech tylko upał trochę zelżeje bo ugotujemy się wszyscy. Z tej ilości to góra ciastek musi być
icon_smile.gif

ewa77

Member
Sty 6, 2009
333
0
0
Juz je zajadam i powiem ze calkiem dobre ,ale nie wstawie zdjecia bo wykrawala je foremkami moja pieciolatka i poniosla ja inwencja tworcza.Dziekujemy wiec razem za przepis bo nie tylko mamy pyszne ciastka ale i niezla zabawe
anbetung.gif

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy