Chłodnik z wiśni

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Poprzednio była zupa wiśniowa na ciepło, a dzisiaj zrobię chłodnik, bo chociaż nie ma nadmiernych upałów, w taką pogodę będzie pasował znakomicie. Przepis pochodzi z miesięcznika "Kuchnia". Ja zrobiłam z połowy tej porcji, ale podaję proporcje dla 4 osób.
Składniki
30 dkg wiśni
10 dkg cukru
skórka otarta z 1 pomarańczy
2- 3 gożdziki
szczypta cynamonu
1/2 butelki czerwonego wytrawnego wina (brałam półwytrawne)
1 szklanka soku z czerwonych porzeczek
biszkopty

Wiśnie myjemy i drylujemy z pestek, a następnie miksujemy z cukrem i zmielonymi przyprawami. Dokładnie chodzi o gożdziki, które utarłam w możdzierzu. Do miksowania dodajemy też skórkę z pomarańczy i cynamon. Zmiksowane wiśnie łączymy z winem i sokiem porzeczkowym. Podajemy z biszkoptami.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy