Poprzednio była zupa wiśniowa na ciepło, a dzisiaj zrobię chłodnik, bo chociaż nie ma nadmiernych upałów, w taką pogodę będzie pasował znakomicie. Przepis pochodzi z miesięcznika "Kuchnia". Ja zrobiłam z połowy tej porcji, ale podaję proporcje dla 4 osób.
Składniki
30 dkg wiśni
10 dkg cukru
skórka otarta z 1 pomarańczy
2- 3 gożdziki
szczypta cynamonu
1/2 butelki czerwonego wytrawnego wina (brałam półwytrawne)
1 szklanka soku z czerwonych porzeczek
biszkopty
Wiśnie myjemy i drylujemy z pestek, a następnie miksujemy z cukrem i zmielonymi przyprawami. Dokładnie chodzi o gożdziki, które utarłam w możdzierzu. Do miksowania dodajemy też skórkę z pomarańczy i cynamon. Zmiksowane wiśnie łączymy z winem i sokiem porzeczkowym. Podajemy z biszkoptami.
Składniki
30 dkg wiśni
10 dkg cukru
skórka otarta z 1 pomarańczy
2- 3 gożdziki
szczypta cynamonu
1/2 butelki czerwonego wytrawnego wina (brałam półwytrawne)
1 szklanka soku z czerwonych porzeczek
biszkopty
Wiśnie myjemy i drylujemy z pestek, a następnie miksujemy z cukrem i zmielonymi przyprawami. Dokładnie chodzi o gożdziki, które utarłam w możdzierzu. Do miksowania dodajemy też skórkę z pomarańczy i cynamon. Zmiksowane wiśnie łączymy z winem i sokiem porzeczkowym. Podajemy z biszkoptami.