- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Chłodnik ogórkowy z jajkiem i prażonymi migdałami
600 g ogórków
100 g pokrojonych migdałów
800 ml kefiru
100 ml śmietany
150 ml jogurtu typu greckiego
2 ząbki czosnku
starta skórka z jednej cytryny
80 g posiekanego koperku
jajek w zależności od porcji
50 ml octu spirytusowego
2 pęczki rzodkiewek utartych na grubych oczkach
100 g suszonych pomidorów posiekanych w drobną kostkę
sól i biały pieprz
1. Ogórki obieramy. 400 g kroimy w byle jaką kostkę. Z 200 g ogórka pozbywamy się nasion i kroimy w drobną kostkę.
2. Byle jak posiekane ogórki oraz uzyskane gniazda nasienne ,obrany czosnek , dwa rodzaje jogutrów oraz śmietanę miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem (po łyżeczce soli i pierz). Dodajemy pokrojone w kostkę ogórki , utartą rzodkiewkę.
posiekany koperek i startą skórkę z cytryny. Wszystko mieszamy i odstawiamy na co najmniej 4 godziny lodówki
3. Płatki migdałów prażymy na patelni.
4. Do gotującej się wody z octem za pomocą małego talerzyka wkładamy jajka. Gotujemy tak by żółtko było płynne a białko stałe.
5. Chłodnik przelewamy do miseczek, wkładamy gorące jajko i posypujemy migdałami
ps 1 Przepis pochodzi z : http://kuchnialidla.pl/product/chlodnik-og...onymi-migdalami
ps 2 Jajka swobodnie można podawać jako jajka sadzone.

600 g ogórków
100 g pokrojonych migdałów
800 ml kefiru
100 ml śmietany
150 ml jogurtu typu greckiego
2 ząbki czosnku
starta skórka z jednej cytryny
80 g posiekanego koperku
jajek w zależności od porcji
50 ml octu spirytusowego
2 pęczki rzodkiewek utartych na grubych oczkach
100 g suszonych pomidorów posiekanych w drobną kostkę
sól i biały pieprz
1. Ogórki obieramy. 400 g kroimy w byle jaką kostkę. Z 200 g ogórka pozbywamy się nasion i kroimy w drobną kostkę.
2. Byle jak posiekane ogórki oraz uzyskane gniazda nasienne ,obrany czosnek , dwa rodzaje jogutrów oraz śmietanę miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem (po łyżeczce soli i pierz). Dodajemy pokrojone w kostkę ogórki , utartą rzodkiewkę.
posiekany koperek i startą skórkę z cytryny. Wszystko mieszamy i odstawiamy na co najmniej 4 godziny lodówki
3. Płatki migdałów prażymy na patelni.
4. Do gotującej się wody z octem za pomocą małego talerzyka wkładamy jajka. Gotujemy tak by żółtko było płynne a białko stałe.
5. Chłodnik przelewamy do miseczek, wkładamy gorące jajko i posypujemy migdałami
ps 1 Przepis pochodzi z : http://kuchnialidla.pl/product/chlodnik-og...onymi-migdalami
ps 2 Jajka swobodnie można podawać jako jajka sadzone.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: