Kiedy wczoraj robiłam "remanent" w mojej biblioteczce kulinarnej, natknęłam się na nieużywaną już od pewnego czasu książkę, zatytułowaną "Kuchnia z kręgu zodiaku". Bardzo się ucieszyłam, bo gotowałam z niej z zapałem, zaznaczając co smaczniejsze potrawy. Autorka książki, pani Alina Fedak, wprowadza nas w tajniki poszczególnych znaków zodiaku i przypisuje im odpowiednie potrawy. My na temat charakterystyki znaków zodiaku poczytamy sobie tutaj.
Natomiast dzisiejszy przepis, który zrobiłam na wczorajszą obiadokolację, przypisany jest skorpionowi. Proporcje dla 4 osób.
Składniki
- 50 dkg cebuli
- 10 dkg startego sera gouda
- 4 jajka
- 4 łyżki płatków owsianych
- 4 łyżki mąki
- 4 - 5 łyżek oleju (brałam pół na pół olej z masłem)
- 3/4 szklanki kwaśnej śmietany (wzięłam 22%, kwaśną i gęstą)
- sól, pieprz
Cebule obieramy, kroimy na ćwiartki, a potem na cienkie paski, łączymy z serem, jajkami, mąką i płatkami owsianymi. Dokładnie mieszamy, solimy, dodajemy pieprz. Masa powinna być pikantna. Ja z pieprzem postępowałam ostrożnie, bo nie przepadam za nim. Wy możecie popieprzyć według własnych upodobań. Na patelni (a najlepiej na dwóch) rozgrzewamy olej, albo olej z masłem i smażymy nieduże racuszki, rumieniąc je z dwóch stronj (po 2 minuty). Ja smażyłam na jednej patelni, bo dwie to już by była ekwilibrystyka kulinarna. Usmażone racuszki trzymamy w cieple, na przykład w nagrzanym piekarniku, aż wszystlkie się usmażą.
Podajemy polane śmietaną, przyprawioną solą i pieprzem. Można też śmietanę podać oddzielnie. Wedłu przepisu, do tego zielona sałata z sosem winegret.
Ja jadłam tylko ze śmietaną, próba z jogurtem greckim nie wypadła pomyślnie. Smak prawdziwej śmietany mnie wydaje się tu niezastąpiony. Powodzenia i smacznego - to jest naprawdę dobre. Będą też inne przepisy, dla innych znaków zodiaku. Może ktoś znajdzie coś dla siebie. Smacznego.
Natomiast dzisiejszy przepis, który zrobiłam na wczorajszą obiadokolację, przypisany jest skorpionowi. Proporcje dla 4 osób.
Składniki
- 50 dkg cebuli
- 10 dkg startego sera gouda
- 4 jajka
- 4 łyżki płatków owsianych
- 4 łyżki mąki
- 4 - 5 łyżek oleju (brałam pół na pół olej z masłem)
- 3/4 szklanki kwaśnej śmietany (wzięłam 22%, kwaśną i gęstą)
- sól, pieprz
Cebule obieramy, kroimy na ćwiartki, a potem na cienkie paski, łączymy z serem, jajkami, mąką i płatkami owsianymi. Dokładnie mieszamy, solimy, dodajemy pieprz. Masa powinna być pikantna. Ja z pieprzem postępowałam ostrożnie, bo nie przepadam za nim. Wy możecie popieprzyć według własnych upodobań. Na patelni (a najlepiej na dwóch) rozgrzewamy olej, albo olej z masłem i smażymy nieduże racuszki, rumieniąc je z dwóch stronj (po 2 minuty). Ja smażyłam na jednej patelni, bo dwie to już by była ekwilibrystyka kulinarna. Usmażone racuszki trzymamy w cieple, na przykład w nagrzanym piekarniku, aż wszystlkie się usmażą.
Podajemy polane śmietaną, przyprawioną solą i pieprzem. Można też śmietanę podać oddzielnie. Wedłu przepisu, do tego zielona sałata z sosem winegret.
Ja jadłam tylko ze śmietaną, próba z jogurtem greckim nie wypadła pomyślnie. Smak prawdziwej śmietany mnie wydaje się tu niezastąpiony. Powodzenia i smacznego - to jest naprawdę dobre. Będą też inne przepisy, dla innych znaków zodiaku. Może ktoś znajdzie coś dla siebie. Smacznego.
Ostatnią edycję dokonał moderator: