- Maj 5, 2006
- 30,543
- 13
- 38
Zapomniałam w podtytule dodać że danie jest oczywiście zgodne z dietą Dukana faza II PW
2-3 duuuże cebule
500g mielonego mięsa z indyka
200g chudego twarogu
1 jajko i 1 białko
trochę natki siekanej i szczypiorku
szcz. mielonego kminku
łyżeczka majeranku
łyżeczka przyprawy do pieczonego kurczaka
pieprz i sól do smaku
papryka wędzona
do obgotowania cebuli potrzebujemy
listek laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
sól
do sosu beszamelowego:
1 żółtko
1 szklanka mleka chudego
1 dość płaska łyżka skrobii kukurydzianej
sól, pieprz czarny i biały mielony, szcz. gałki muszkat. ze 3 krople słodzika, łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego/winnego.
Najpierw przygotowujemy cebulę.
Obieramy, odkrajamy ostrożnie część korzeniową i od strony naci - nie za dużo.
Przekrajamy cebule w poprzek "po równiku" i z każdej połówki usuwamy wewnętrzne kręgi - potrzebujemy uzyskać w ten sposób około 10 - 12 półkul składających się z jednej lub 2 zewnętrznych warstw cebuli - lepiej to będzie widać na zdjęciu niż ja zdołam wytłumaczyć pisząc
Gotowe cebulowe "foremki" gotujemy około 10 min w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, żeby zmiękły.
Następnie układamy w opędzlowanej olejem formie do zapiekania.
Środkowe części cebuli które nam zostały po uzyskaniu "foremek" siekamy niezbyt drobno i smażymy na opędzlowanej olejem patelni na złoto-brązowo. Studzimy.
Do mięsa mielonego dodajemy kostkę twarogu, natkę i szczypior, podsmażoną cebulę, jajko i białko (żółtko idzie do sosu beszamelowego), sporą szczyptę mielonego kminku i łyżeczkę majeranku, przyprawę do kurczaka, pieprz mielony, paprykę wędzoną - mieszamy wszystko do połączenia i nadziewamy nasze cebulowe foremki.
Wierzch polewamy sosem beszamelowym Dukana https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=37212&hl= posypujemy papryką wędzoną (lub słodką/ostrą) i wkładamy do zimnego piekarnika - po nagrzaniu do 200st włączamy timer i pieczemy jeszcze 30 min.
2-3 duuuże cebule
500g mielonego mięsa z indyka
200g chudego twarogu
1 jajko i 1 białko
trochę natki siekanej i szczypiorku
szcz. mielonego kminku
łyżeczka majeranku
łyżeczka przyprawy do pieczonego kurczaka
pieprz i sól do smaku
papryka wędzona
do obgotowania cebuli potrzebujemy
listek laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
sól
do sosu beszamelowego:
1 żółtko
1 szklanka mleka chudego
1 dość płaska łyżka skrobii kukurydzianej
sól, pieprz czarny i biały mielony, szcz. gałki muszkat. ze 3 krople słodzika, łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego/winnego.
Najpierw przygotowujemy cebulę.
Obieramy, odkrajamy ostrożnie część korzeniową i od strony naci - nie za dużo.
Przekrajamy cebule w poprzek "po równiku" i z każdej połówki usuwamy wewnętrzne kręgi - potrzebujemy uzyskać w ten sposób około 10 - 12 półkul składających się z jednej lub 2 zewnętrznych warstw cebuli - lepiej to będzie widać na zdjęciu niż ja zdołam wytłumaczyć pisząc
Gotowe cebulowe "foremki" gotujemy około 10 min w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, żeby zmiękły.
Następnie układamy w opędzlowanej olejem formie do zapiekania.
Środkowe części cebuli które nam zostały po uzyskaniu "foremek" siekamy niezbyt drobno i smażymy na opędzlowanej olejem patelni na złoto-brązowo. Studzimy.
Do mięsa mielonego dodajemy kostkę twarogu, natkę i szczypior, podsmażoną cebulę, jajko i białko (żółtko idzie do sosu beszamelowego), sporą szczyptę mielonego kminku i łyżeczkę majeranku, przyprawę do kurczaka, pieprz mielony, paprykę wędzoną - mieszamy wszystko do połączenia i nadziewamy nasze cebulowe foremki.
Wierzch polewamy sosem beszamelowym Dukana https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=37212&hl= posypujemy papryką wędzoną (lub słodką/ostrą) i wkładamy do zimnego piekarnika - po nagrzaniu do 200st włączamy timer i pieczemy jeszcze 30 min.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: