Buraczki lub marchew po koreańsku

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,195
1,436
113
Buraczki (lub marchew) po koreańsku
O tego rodzaju sałatkach często mówi się, że prawdziwi Koreańczycy nie znają takich potraw. Tylko proszę nie zapominać, że to właśnie Koreańczycy je wymyślili. Nie ci, którzy nadal mieszkają na Półwyspie Koreańskim, ale ci, którzy do 1937 r. mieszkali na Dalekim Wschodzie ZSRR czyli tak zwani Koryo-saram, a od 1937 r. zostali wygnani z domów i wywiezieni wagonami towarowymi do Azji Środkowej, głównie do Kazachstanu i Uzbekistanu i też na Ukrainę. Tam Koreańczycy dostosowali miejscowe produkty do dań narodowych.
Wszystkie takie sałatki są absolutnie pyszne i łatwe w przygotowaniu.

Około 750 g oczyszczonych i pokrojonych (startych) buraków lub marchwi na cienkie i długie słomki
Plaska łyżka soli
Łyżka kopiasta cukru
łyżka mielonej kolendry
łyżka słodkiej papryki
łyżeczka ostrej papryki w proszku lub do smaku (sałatka ta może być bardzo ostra)
50 ml octu ryżowego lub jabłkowego
3-5 ząbki czosnku (lub do smaku)
50 ml oleju
Natka kolendry lub pietruszki do podania

Buraka lub marchew lub mieszankę włóż do miski, wsyp sol, wymieszaj i pozostaw na półgodziny. Następnie warzywa wyłóż w misce w kopiec, wsyp na gore przyprawy i cukier, dodaj posiekany czosnek.
Olej rozgrzej w patelni aż do lekkiego dymku. Warzywa polej octem i rozgrzanym olejem. Przytrzymaj przez 15-20 min, wymieszaj. Wstaw do lodówki na kilka godzin i podawaj, posypane zieloną natką.

Buraczki 2.jpg
 

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,195
1,436
113
Ciekawy pomysł. Buraki surowe czy upieczone/ugotiwane?
Surowe :) i im dłuższa słomka tym lepiej :) Taka na pol spaghetti :) do tego używają specjalne tarki. Tu na zdjęciu trochę nie taka, ale teraz już mam, z Kazachstanu mnie przywieźli :) zapytaj u męża, myślę, ze on wie, co to jet morkow-cza czy marchewka po koreańsku :)
 
  • Like
Reakcje: Aniutka

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,358
2,223
113
Zapytam jak nie zapomnę :) Albo teściowej zapytam, większa szansa że zna to danie.
Chyba wiem o jaka tarkę chodzi, niestety takiej nie mam, trzeba będzie kombinować.
 
  • Like
Reakcje: Elka

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,195
1,436
113
Zapytam jak nie zapomnę :) Albo teściowej zapytam, większa szansa że zna to danie.
Chyba wiem o jaka tarkę chodzi, niestety takiej nie mam, trzeba będzie kombinować.
:) U nas jest taka tarka Borner, to pasuje tez :) Borner Zrobilam zdjęcie swojej. A szukalam, a szukalam.... calą szafę wywrocilam.... gdzie tarka???? Ano w zmywarce :rofl:
Że się wtrącę: wygodniejsza niż tarka jest obieraczka do julienne ( przykladowo : https://allegro.pl/oferta/gefu-obieraczka-julienne-striscia-stal-nierdzewna-9668736269)
Owszem, pasuje, ale kiedy trzeba starć nawet pol kila marchewki, to wolę raczej tarkę :))) a jeszcze lepiej - malakser :)
 

Załączniki

  • 20240925_210316.jpg
    20240925_210316.jpg
    157.2 KB · Wyświetleń: 16

Kokos

Well-known member
Sty 14, 2022
732
969
93
O, tak samo robię marchewkę po koreańsku, jedna z ulubionych surówek w moim domu. Największym fanem jest syn. I tez na takiej tarce trze. Tzn syn, bo ja nie mam siły takich ilości trzeć 😂 Zawsze z ponad kilograma marchwi robimy. Ostatnio ostrą paprykę w proszku zastępuję srirachą, jakoś łatwiej mi dozować ostrość. A ma być ostra.
Nigdy wcześniej nie pomyślałam, że można tak samo zrobić buraki 👍 Na pewno wypróbuję.
 
  • Love
Reakcje: Elka

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,195
1,436
113
Zrobiłam z marchewką, wyszła pyszna. Mąż nie pamięta tej sałatki z domu, ale teraz już zapamięta bo wchodzi na stałe 😁
Aniutko, bardzo się cieszę :)
O, tak samo robię marchewkę po koreańsku, jedna z ulubionych surówek w moim domu. Największym fanem jest syn. I tez na takiej tarce trze. Tzn syn, bo ja nie mam siły takich ilości trzeć 😂 Zawsze z ponad kilograma marchwi robimy. Ostatnio ostrą paprykę w proszku zastępuję srirachą, jakoś łatwiej mi dozować ostrość. A ma być ostra.
Nigdy wcześniej nie pomyślałam, że można tak samo zrobić buraki 👍 Na pewno wypróbuję.
Nie tylko buraki, Koreańczycy maja mnóstwo sałatek w takim stylu. Cukinia, grzyby, ogórki, bakłażany, nawet pomidory :)
 
  • Like
Reakcje: Kokos

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,358
2,223
113
Wczoraj zrobiłam surówkę z buraka i jest chyba jeszcze lepsza niż z marchewki. I nie trzeba buraków piec ani gotować. Bardzo Ci, Elu, dziękuję za ten przepis bo to jest nasz nowy hit surówkowy 😁
 
  • Love
  • Like
Reakcje: Kokos i Elka

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,797
1,513
113
Głowę mam zakręconą tylko tą wspaniałą tarką ... a taka się nada - jest na allegro, a ja gotowa natychmiast kupić ...

Tarka ROKO do Julien

 

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,797
1,513
113
Też mogę tak zetrzeć, ale czy sposób ścierania i grubość wiórek czy julienne ma znaczenie i smak nie odbiega od oryginału? A tarkę - czemu nie - kupię, na allegro 79 zł.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,379
4,453
113
Na Temu za 20 zł.
 
Ostatnia edycja:
  • Haha
Reakcje: janie

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,797
1,513
113
Ula, ta, lub taka sama?
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,379
4,453
113
Dopiszę tutaj, bo po edycji link sie rozrasta.
Kiedyś myślałam, że ta pomarańczowe tarka Bornera do julienne jest mi niezbędna, ale w koncu oddałam ją siostrzenicy, zbyt rzadko miała u mnie zastosowanie. Została mi jedna z tych pomarańczowych do szatkowania kapusty. Trochę mała więc ciągle jestem w poszukiwaniu lepszej. :) Mimo, że mają uchwyty do przytrzymywania, to ja się ich trochę boję, są zabójczo ostre. Mam inne tarki w zestawie z maszynką do mięsa, i w Mumie, staram sie tych używać.
 

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,195
1,436
113
Boje sie byc upierdliwa, ale czuje roznice między malakserem i tarką :)

Buko, tez mam tak samo. Kazdy raz biorac tarke do rąk, moja wyobraznia lata jak miotla u wiedzmy ))))))
 
  • Like
Reakcje: Aniutka i Buka
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy