Bułki pszenne na maślance

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Proste pszenne bułki na maślance. Z miękką skórką i puszystym wnętrzem.
Posypane sezamem, siemieniem lnianym lub makiem. Albo bez niczego. Jak kto lubi
icon_wink.gif

Idealne na drugie śniadanie, jako kanapka do pracy z sałatą i plasterkiem wędliny.
Robi się je bardzo prosto, ciasto jest miękkie, dobrze się wałkuje, ładnie formuje.
Maślankę można zastąpić kefirem, a mleko wodą, bułki wyjdą równie dobre
icon_biggrin.gif


Bułeczki zachowują świeżość 2 dni, można je zamrażać.


Bułki pszenne na maślance
12 bułek

* 500g mąki pszennej
* 160g maślanki
* 160g mleka (można zastąpić wodą)
* 12g świeżych drożdży
* 1 jajko
* 1 łyżeczka cukru
* 1 łyżeczka soli

W misce połączyć mąkę z solą, zrobić dołek.
Maślankę, mleko, drożdże i cukier wymieszać i wlać do mąki, zostawić na 20 minut.
Dodać jajko i wyrobić miękkie ciasto (ręcznie ok. 12 minut, mikserem ok. 6-7 minut).
Miskę z ciastem przykryć folią i odstawić, aż ciasto podwoi objętość (ok. 60 minut).
Na lekko posypanym maka blacie rozwałkować ciasto na okrąg o średnicy ok. 35 cm, przenieść na blachę do pieczenia i podzielić na 12 trójkątnych bułeczek.
Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.
Posmarować odrobiną maślanki i posypać ziarnami, piec 15-20 minut w temp. 180 stopni, do zrumienienia.



nakefirze.jpg


kanapka.jpg
 

aklat

Member
Gru 10, 2007
1,309
0
0
bułeczki maślankowe juz kiedys pieklam i byly przyjemnie wilgotne i mieciutkie, wiec chetnie i twój przepis wypróbuje szczególnie że sa w bardzo ciekawy sposób poporcjowane
icon_smile.gif
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
aklat @ 16 Apr 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=966720bułeczki maślankowe juz kiedys pieklam i byly przyjemnie wilgotne i mieciutkie, wiec chetnie i twój przepis wypróbuje szczególnie że sa w bardzo ciekawy sposób poporcjowane
icon_smile.gif
Są wilgotne i długo świeże dzięki tej maślance. Na próżno tu szukać chrupiącej skórki, ona od razu po upieczeniu jest miękka.
icon_smile.gif
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,196
1,704
113
Skusilam sie! Dalam wode zamiast mleka, ale i tak sa wspaniale!

buleczki_na_maslance_cc.jpg

Nastepnym razem pokroje przed pieczeniem maczajac skrobke w oleju, beda sie lepiej dzielic.
qd
 

Załączniki

  • buleczki_na_maslance_cc.jpg
    buleczki_na_maslance_cc.jpg
    36.4 KB · Wyświetleń: 0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy