Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Bulgoczące naleśniki*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="AnkaP" data-source="post: 945742" data-attributes="member: 6990"><p>Przepis pochodzi z dodatku do Gazety Wyborczej – Kulinarny Atlas Świata (kuchnia węgierska). Danie to robi moja druga połowa, co ja do naleśników mam dwie lewe ręce.</p><p></p><p>Naleśniki:</p><p>20 dag mąki</p><p>1 jajko </p><p>2 szklanki mleka</p><p>1/2 szklanki wody mineralnej (gazowanej)</p><p>sól i cukier – do smaku</p><p>tłuszcz do smażenia</p><p></p><p>Składniki naleśników (oprócz wody) zmiksować, dodać wodę mineralną i odstawić na godzinę.</p><p></p><p></p><p>Nadzienie:</p><p>1/2 kg półtłustego białego sera</p><p>1 jako</p><p>skórka otarta z 2 cytryn</p><p>2 małe cukry waniliowe</p><p>4 łyżki cukru</p><p></p><p>Dodatkowo:</p><p>1/2 kostki masła</p><p>2 szklanki kwaśnej śmietany 22%</p><p>cukier (po 2 łyżki na każdą warstwę naleśników)</p><p>15 dag rodzynek (namoczonych wcześniej w mleku)</p><p></p><p>Składniki nadzienia utrzeć. Naleśniki posmarować nadzieniem i zwinąć w rulony. Żaroodporne naczynie posmarować masłem i posypać cukrem. Ułożyć warstwę naleśników, na nich wiórki masła i rodzynki. Posyp 2 łyżkami cukru i rozprowadzić na wierzchu śmietanę. Na to kolejne warstwa: naleśniki, masło, rodzynki, cukier, śmietana itd., aż do wyczerpania składników. Całość kończy masło, cukier i śmietana. </p><p>Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Piec ok. 30 minut, aż wszystko zacznie bulgotać. Zdjąć folię i zapiekać jeszcze 15 minut, aby na wierzchu powstała chrupiąca skórka.</p><p></p><p>Modyfikacje:</p><p>- połowę rodzynek można dać do nadzienia</p><p>- masła i cukru pomiędzy warstwy można dać mniej.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="AnkaP, post: 945742, member: 6990"] Przepis pochodzi z dodatku do Gazety Wyborczej – Kulinarny Atlas Świata (kuchnia węgierska). Danie to robi moja druga połowa, co ja do naleśników mam dwie lewe ręce. Naleśniki: 20 dag mąki 1 jajko 2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody mineralnej (gazowanej) sól i cukier – do smaku tłuszcz do smażenia Składniki naleśników (oprócz wody) zmiksować, dodać wodę mineralną i odstawić na godzinę. Nadzienie: 1/2 kg półtłustego białego sera 1 jako skórka otarta z 2 cytryn 2 małe cukry waniliowe 4 łyżki cukru Dodatkowo: 1/2 kostki masła 2 szklanki kwaśnej śmietany 22% cukier (po 2 łyżki na każdą warstwę naleśników) 15 dag rodzynek (namoczonych wcześniej w mleku) Składniki nadzienia utrzeć. Naleśniki posmarować nadzieniem i zwinąć w rulony. Żaroodporne naczynie posmarować masłem i posypać cukrem. Ułożyć warstwę naleśników, na nich wiórki masła i rodzynki. Posyp 2 łyżkami cukru i rozprowadzić na wierzchu śmietanę. Na to kolejne warstwa: naleśniki, masło, rodzynki, cukier, śmietana itd., aż do wyczerpania składników. Całość kończy masło, cukier i śmietana. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Piec ok. 30 minut, aż wszystko zacznie bulgotać. Zdjąć folię i zapiekać jeszcze 15 minut, aby na wierzchu powstała chrupiąca skórka. Modyfikacje: - połowę rodzynek można dać do nadzienia - masła i cukru pomiędzy warstwy można dać mniej. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Bulgoczące naleśniki*
Top
Bottom