Bulgoczące naleśniki*

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
11,581
4,899
113
Przepis pochodzi z dodatku do Gazety Wyborczej – Kulinarny Atlas Świata (kuchnia węgierska). Danie to robi moja druga połowa, co ja do naleśników mam dwie lewe ręce.

Naleśniki:
20 dag mąki
1 jajko
2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody mineralnej (gazowanej)
sól i cukier – do smaku
tłuszcz do smażenia

Składniki naleśników (oprócz wody) zmiksować, dodać wodę mineralną i odstawić na godzinę.


Nadzienie:
1/2 kg półtłustego białego sera
1 jako
skórka otarta z 2 cytryn
2 małe cukry waniliowe
4 łyżki cukru

Dodatkowo:
1/2 kostki masła
2 szklanki kwaśnej śmietany 22%
cukier (po 2 łyżki na każdą warstwę naleśników)
15 dag rodzynek (namoczonych wcześniej w mleku)

Składniki nadzienia utrzeć. Naleśniki posmarować nadzieniem i zwinąć w rulony. Żaroodporne naczynie posmarować masłem i posypać cukrem. Ułożyć warstwę naleśników, na nich wiórki masła i rodzynki. Posyp 2 łyżkami cukru i rozprowadzić na wierzchu śmietanę. Na to kolejne warstwa: naleśniki, masło, rodzynki, cukier, śmietana itd., aż do wyczerpania składników. Całość kończy masło, cukier i śmietana.
Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Piec ok. 30 minut, aż wszystko zacznie bulgotać. Zdjąć folię i zapiekać jeszcze 15 minut, aby na wierzchu powstała chrupiąca skórka.

Modyfikacje:
- połowę rodzynek można dać do nadzienia
- masła i cukru pomiędzy warstwy można dać mniej.
 

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
11,581
4,899
113
Dodaję zdjęcie, bo dziś małżonek zrobił

IMAGE_309.jpg
 

Załączniki

  • IMAGE_309.jpg
    IMAGE_309.jpg
    481.2 KB · Wyświetleń: 80

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,493
3,813
113
Ale fajne! Muszę pokazać ten przepis dziecku, bo to ono ostatnio zajmuje się smażeniem naleśników.
icon_smile.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,493
3,813
113
Anka, mam w domu tylko kremówkę trzydziestkę i jogurt typu bałkańskiego. Jak myślisz, gdybym je wymieszała, nadałyby się na polewę?

 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
11,581
4,899
113
Chyba tak, nie powinno się zwarzyć, a tylko tego bym się obawiała.
Przepraszam, że tak późno odpowiadam, ale poleciałam na ćwiczenia i dopiero teraz do komputera dotarłam.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,493
3,813
113
Wymieszałam, ryzyk - fizyk.
icon_wink.gif

Cukier dałam do śmietany, a masło - tylko na wierzchu.
Na razie czekają w lodówce na zapiekanie.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,493
3,813
113
Ile ja się ich naszukałam, głowa mała. Nasza wyszukiwarka ani na hasło naleśniki, ani na bulgoczące nie mogła ich znaleźć. Dopiero Google pomogło. :)
 
  • Like
Reakcje: AnkaP

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,493
3,813
113
No nie lubię tej nowej wyszukiwarki; ze starą byłam za pan brat, mogłam po jednym słowie wszystko wyszukać, w przepisach i dyskusjach. Teraz przeleciałam na piechotę 6 stron z naleśnikami i tych nie było.

Wracając ad rem, ciasto i nadzienie zrobiłam po swojemu. Do zapiekania dałam zwykłą osiemnastkę, bo tylko taką miałam w domu i się udało. Zamiast rodzynek sypnęłam płatki migdałów. Wyszło pysznie.
 
  • Like
Reakcje: Buka i AnkaP