- Lis 27, 2004
- 3,631
- 0
- 0
Przepis: U. Ferrigno
Mięciutkie bułeczki z miękką skórką i podziurkowanym miąższem.
2,5 łyżeczki drożdży instant
250 ml mleka
60 g miękkiego masła
2 płaskie łyżki cukru
2 jajka, rozbełtane
560 g mąki pszennej (użyłam pół na pół białej i grahamkowej)
2 łyżeczki soli
30 g topionego masła do posmarowania wierzchu bułeczek
do posypania: co kto lubi
Wszystkie składniki dobrze zagnieść. Z ciasta uformować kulę i odstawić w ciepe miejsce, by podrosło na ok. 30-40 minut.
Piekarnik nagrzać do temp. 220 st C.
Ciasto podzielić na 16 części i formować z nich bułeczki o dowolnym kształcie (ja zrobiłam ślimaki i trojaczki
Bułeczki posmarować masłem, posypać dowolną 'posypką' i odstawić na ok. 30 min, by podrosły.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15-20 minut.
Smacznego!
Mięciutkie bułeczki z miękką skórką i podziurkowanym miąższem.
2,5 łyżeczki drożdży instant
250 ml mleka
60 g miękkiego masła
2 płaskie łyżki cukru
2 jajka, rozbełtane
560 g mąki pszennej (użyłam pół na pół białej i grahamkowej)
2 łyżeczki soli
30 g topionego masła do posmarowania wierzchu bułeczek
do posypania: co kto lubi
Wszystkie składniki dobrze zagnieść. Z ciasta uformować kulę i odstawić w ciepe miejsce, by podrosło na ok. 30-40 minut.
Piekarnik nagrzać do temp. 220 st C.
Ciasto podzielić na 16 części i formować z nich bułeczki o dowolnym kształcie (ja zrobiłam ślimaki i trojaczki
Bułeczki posmarować masłem, posypać dowolną 'posypką' i odstawić na ok. 30 min, by podrosły.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15-20 minut.
Smacznego!