Długo szukałam takiego przepisu, aż w końcu doszukałam się go w notatkach babci
Skorygowałam go troszkę i mam wspaniały przepis na drożdżówki na parę
najbardziej smakują nam z jogurtem lub jagodami ze słoiczka
15 g drożdży
2 jajka
1/2 szklanki mleka
300 - 400 g mąki (w oryginale było 250 g mąki, ale to niewykonalne...)
2 łyżki stopionego masła
2 łyżki cukru
łyżeczka soli
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem, dodać 130 g mąki, wymieszać dokładnie i odstawić do wyrośnięcia. Następnie dodajemy resztę mąki, lekko rozbite jaja, sól i cukier, dobrze wyrabiamy. Kiedy zacznie odstawać od ręki dodajemy porcjami masło. Wyrabiamy, przykrywamy, odstawiamy do podwojenia objętości. Potem podzielić na 16 części i uformować malutkie bułeczki (bardzo urosną, szczególnie na parze), lub rozwałkować na grubość 2-3 cm i wykrawać placuszki szklanką. Przykryte zostawić do napuszenia, gotować pod przykryciem na parze przez 15 minut, smacznego
Pyzy można również nadziewać, gotować 15 minut we wrzątku, lub zapiekać w naczyniu żaroodpornym przez 30-45 min, nie próbowałam w ten sposób


15 g drożdży
2 jajka
1/2 szklanki mleka
300 - 400 g mąki (w oryginale było 250 g mąki, ale to niewykonalne...)
2 łyżki stopionego masła
2 łyżki cukru
łyżeczka soli
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem, dodać 130 g mąki, wymieszać dokładnie i odstawić do wyrośnięcia. Następnie dodajemy resztę mąki, lekko rozbite jaja, sól i cukier, dobrze wyrabiamy. Kiedy zacznie odstawać od ręki dodajemy porcjami masło. Wyrabiamy, przykrywamy, odstawiamy do podwojenia objętości. Potem podzielić na 16 części i uformować malutkie bułeczki (bardzo urosną, szczególnie na parze), lub rozwałkować na grubość 2-3 cm i wykrawać placuszki szklanką. Przykryte zostawić do napuszenia, gotować pod przykryciem na parze przez 15 minut, smacznego
Pyzy można również nadziewać, gotować 15 minut we wrzątku, lub zapiekać w naczyniu żaroodpornym przez 30-45 min, nie próbowałam w ten sposób
Ostatnią edycję dokonał moderator: