- Cze 7, 2007
- 16,273
- 2,354
- 113
Puchate, delikatne, no i ten spód
. Niebo w gębie
Składniki:
Ciasto:
* 140 - 150 ml letniego mleka
* 30g drożdży
* 50 g masła
* 4 żółtka
* 320 g mąki
* 50 g cukru
* szczypta soli
karmel:
* 170-180 ml śmietanki kremówki
* 30 g masła
* 30 g cukru
* Mleko skondensowane do posmarowania wierzchu bułeczek
Wykonanie:
Przygotować karmel. Do miseczki wlać śmietankę kremówkę, dodać cukier i masło. Delikatnie podgrzać aby masło i cukier rozpuściły się.
Ciasto: Drożdże rozpuścić w mleku z 1 łyżką cukru i 2-3 łyżkami mąki (z tych podanych wyżej składników na ciasto)
Całe ciasto wyrabiałam swoim robotem
Mąkę przesiać do misy robota razem z solą. Żółtka ubić z cukrem na puch i dodać do maki razem z wyrośniętymi drożdżami. Ciasto wyrabiałam ok 5 minut.. Po 5 minutach rozpuścić masło i dodawać po malej porcji do ciasta, cały czas wyrabiając. I znów wyrabiać, tym razem ok. 10 - 15 minut.
Misę przykryć folią spożywczą i odstawić w cieplejsze miejsce, aby ciasto dobrze wyrosło ( u mnie ok. 45 - 60 minut)
Przygotować formę okrągłą 26 cm (lub troszkę większą). tzn posmarować masłem i wlać ten karmel. Uformować (raczej nie używać mąki do podsypywania przy formowaniu) 8 równych, okrągłych bułeczek. Układamy jedną centralnie a reszta wianuszkiem, wokół. Przykryć folią i odstawić do wyrastania ( u mnie po 20 minutach już były bardzo dobrze wyrośnięte). Przed wstawieniem do piekarnika, wierzch bułeczek posmarować mlekiem skondensowanym
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, przez ok. 40 minut.
(w trakcie pieczenia wierzch bułeczek zaczął się za mocno rumienić i musiałam przykryć je papierem do pieczenia)
Ciasto jest rewelacyjne. Do formowania bułeczek nie musiałam używać nawet grama mąki. Nic a nic się nie kleiło
Karmelowy spód
Składniki:
Ciasto:
* 140 - 150 ml letniego mleka
* 30g drożdży
* 50 g masła
* 4 żółtka
* 320 g mąki
* 50 g cukru
* szczypta soli
karmel:
* 170-180 ml śmietanki kremówki
* 30 g masła
* 30 g cukru
* Mleko skondensowane do posmarowania wierzchu bułeczek
Wykonanie:
Przygotować karmel. Do miseczki wlać śmietankę kremówkę, dodać cukier i masło. Delikatnie podgrzać aby masło i cukier rozpuściły się.
Ciasto: Drożdże rozpuścić w mleku z 1 łyżką cukru i 2-3 łyżkami mąki (z tych podanych wyżej składników na ciasto)
Całe ciasto wyrabiałam swoim robotem
Mąkę przesiać do misy robota razem z solą. Żółtka ubić z cukrem na puch i dodać do maki razem z wyrośniętymi drożdżami. Ciasto wyrabiałam ok 5 minut.. Po 5 minutach rozpuścić masło i dodawać po malej porcji do ciasta, cały czas wyrabiając. I znów wyrabiać, tym razem ok. 10 - 15 minut.
Misę przykryć folią spożywczą i odstawić w cieplejsze miejsce, aby ciasto dobrze wyrosło ( u mnie ok. 45 - 60 minut)
Przygotować formę okrągłą 26 cm (lub troszkę większą). tzn posmarować masłem i wlać ten karmel. Uformować (raczej nie używać mąki do podsypywania przy formowaniu) 8 równych, okrągłych bułeczek. Układamy jedną centralnie a reszta wianuszkiem, wokół. Przykryć folią i odstawić do wyrastania ( u mnie po 20 minutach już były bardzo dobrze wyrośnięte). Przed wstawieniem do piekarnika, wierzch bułeczek posmarować mlekiem skondensowanym
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, przez ok. 40 minut.
(w trakcie pieczenia wierzch bułeczek zaczął się za mocno rumienić i musiałam przykryć je papierem do pieczenia)
Ciasto jest rewelacyjne. Do formowania bułeczek nie musiałam używać nawet grama mąki. Nic a nic się nie kleiło
Karmelowy spód