- Sty 2, 2008
- 13,170
- 7,845
- 113
Przepis pochodzi z książki Gino D'Acampo Buonissimo! Najlepsze potrawy z kuchni włoskiej.
Składniki na 1 porcję:
120 g brukselki
3 łyżki oliwy extra virgin plus odrobina do skropienia dania
3 łyżki bułki tartej
3 łyżki świeżo startego sera pecorino
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
sól i świeżo mielony czarny pieprz
Piekarnik rozgrzać do temp. 220 stopni C.
Brukselkę zblanszować we wrzącej osolonej wodzie 5 minut. Dokładnie odcedzić. Dno żaroodpornego naczynia skropić dwoma łyżkami oliwy, wrzucić brukselkę.
Bułką tartę wymieszać w miseczce z serem, natką pietruszki, czosnkiem i pozostałą oliwą. Doprawić solą i pieprzem. Powstałą mieszaniną posypać brukselkę.
Danie wstawić na środkową półkę piekarnika i zapiekać 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika skropić pozostałą oliwą.
Zrobiłam to danie z około 500 g brukselki, nie trzymałam się ściśle proporcji i nie odmierzałam łyżką składników. Na ciepło bardzo dobre, na zimno też mi smakuje, i bardzo dobrze, bo okazało się, że taka ilość dla dwóch osób to za dużo na dodatek do obiadu

Składniki na 1 porcję:
120 g brukselki
3 łyżki oliwy extra virgin plus odrobina do skropienia dania
3 łyżki bułki tartej
3 łyżki świeżo startego sera pecorino
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
sól i świeżo mielony czarny pieprz
Piekarnik rozgrzać do temp. 220 stopni C.
Brukselkę zblanszować we wrzącej osolonej wodzie 5 minut. Dokładnie odcedzić. Dno żaroodpornego naczynia skropić dwoma łyżkami oliwy, wrzucić brukselkę.
Bułką tartę wymieszać w miseczce z serem, natką pietruszki, czosnkiem i pozostałą oliwą. Doprawić solą i pieprzem. Powstałą mieszaniną posypać brukselkę.
Danie wstawić na środkową półkę piekarnika i zapiekać 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika skropić pozostałą oliwą.
Zrobiłam to danie z około 500 g brukselki, nie trzymałam się ściśle proporcji i nie odmierzałam łyżką składników. Na ciepło bardzo dobre, na zimno też mi smakuje, i bardzo dobrze, bo okazało się, że taka ilość dla dwóch osób to za dużo na dodatek do obiadu
