Brukselka z czosnkową bułką tartą i serem pecorino

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
13,170
7,845
113
Przepis pochodzi z książki Gino D'Acampo Buonissimo! Najlepsze potrawy z kuchni włoskiej.

Składniki na 1 porcję:
120 g brukselki
3 łyżki oliwy extra virgin plus odrobina do skropienia dania
3 łyżki bułki tartej
3 łyżki świeżo startego sera pecorino
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
sól i świeżo mielony czarny pieprz

Piekarnik rozgrzać do temp. 220 stopni C.
Brukselkę zblanszować we wrzącej osolonej wodzie 5 minut. Dokładnie odcedzić. Dno żaroodpornego naczynia skropić dwoma łyżkami oliwy, wrzucić brukselkę.
Bułką tartę wymieszać w miseczce z serem, natką pietruszki, czosnkiem i pozostałą oliwą. Doprawić solą i pieprzem. Powstałą mieszaniną posypać brukselkę.
Danie wstawić na środkową półkę piekarnika i zapiekać 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika skropić pozostałą oliwą.

Zrobiłam to danie z około 500 g brukselki, nie trzymałam się ściśle proporcji i nie odmierzałam łyżką składników. Na ciepło bardzo dobre, na zimno też mi smakuje, i bardzo dobrze, bo okazało się, że taka ilość dla dwóch osób to za dużo na dodatek do obiadu :)

20250130_152757.jpg
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy