Brownie z mielonymi migdałami wg Nigelli

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,916
6,335
113
Brownie z mielonymi migdałami wg Nigelli

Źródło przepisu:
http://www.nigella.com/recipes/view/flourl...colate-sauce-22

Składniki:
225 g gorzkiej czekolady (70% miazgi kakaowej)
225 g masła
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (u mnie nasionka wyskrobane z połowy laski wanilii)
200 g drobnego cukru (dałam 170 g)
3 jajka
150 g mielonych migdałów
100 g posiekanych orzechów włoskich

Wykonanie:
W rondelku na małym ogniu roztopić czekoladę z masłem. Zdjąć z ognia, dodać ekstrakt waniliowy, cukier, zamieszać i przestudzić. Ja topiłam masło z czekoladą na parze. Mieszając dodawać roztrzepane jajka, zmielone migdały i posiekane orzechy. Ja dodatkowo dorzuciłam pół posiekanej tabliczki czekolady z orzechami laskowymi, bo mi się plątała po kuchni.
Masę przełożyć do wyłożonej folią aluminiową kwadratowej foremki o boku 24 cm. Ja piekłam w tortownicy o średnicy 23 cm, bo podana w przepisie wydała mi się za duża w stosunku do ilości ciasta.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C. przez ok. 25-30 minut.
Po przestudzeniu pokroić je na 16 kawałków. Podawać z lodami i sosem czekoladowym.
Ja nie robiłam sosu; podałam z lodami śmietankowo - kawowymi i odrobiną bitej śmietany.
Ponoć orgazmicznie pyszne.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy