- Lis 7, 2008
- 14,687
- 2
- 0
Brokuły przygotowałam już kilka dni temu, ale czekałam aż się "przegryzą" i będzie czuć już właściwy smak.
I są, dobre
Zamarynowane brokuły są tylko lekko kwaśne (przez niewielką ilość octu w zalewie) i niestety trochę tracą ten swój brokułowy smak. Ale do sałatek będą dobre
Można spróbować dodać nieco mniej octu do zalewy.
Mam zamiar dodawać takie brokuły do sałatek (brokułowa z jajkiem, ziemniaczana z brokułami i tym podobne). Już wypróbowałam i jestem zadowolona.
Brokuły marynowane
(proporcje na 4 słoiki po ok. 330 ml każdy)
* 1 brokuł o wadze 500 g
* 1/3 szklanki octu 10%
* 750 ml wody
* 2 łyżki soli
* 2 łyżki cukru
Do każdego słoika
* łyżeczka ziaren gorczycy
* 2-3 kulki ziela angielskiego
* 1 listek laurowy
* kilka ziarenek pieprzu
* 1 plaster cebuli
* 3-4 plasterki marchewki
* 1 ząbek czosnku
Brokuł umyć, podzielić na różyczki i wrzucić na 3 minuty do wrzątku (ok.3 litry) z 1 łyżką soli.
Osączyć na sicie.
Wodę z octem cukrem i sola zagotować.
Do każdego słoika włożyć przyprawy, ułożyć różyczki brokuła i zalać gorącą marynatą.
Pasteryzować przez 20 minut (słoiki w garnku zalać gorącą wodą).
I są, dobre

Zamarynowane brokuły są tylko lekko kwaśne (przez niewielką ilość octu w zalewie) i niestety trochę tracą ten swój brokułowy smak. Ale do sałatek będą dobre

Można spróbować dodać nieco mniej octu do zalewy.
Mam zamiar dodawać takie brokuły do sałatek (brokułowa z jajkiem, ziemniaczana z brokułami i tym podobne). Już wypróbowałam i jestem zadowolona.
Brokuły marynowane
(proporcje na 4 słoiki po ok. 330 ml każdy)
* 1 brokuł o wadze 500 g
* 1/3 szklanki octu 10%
* 750 ml wody
* 2 łyżki soli
* 2 łyżki cukru
Do każdego słoika
* łyżeczka ziaren gorczycy
* 2-3 kulki ziela angielskiego
* 1 listek laurowy
* kilka ziarenek pieprzu
* 1 plaster cebuli
* 3-4 plasterki marchewki
* 1 ząbek czosnku
Brokuł umyć, podzielić na różyczki i wrzucić na 3 minuty do wrzątku (ok.3 litry) z 1 łyżką soli.
Osączyć na sicie.
Wodę z octem cukrem i sola zagotować.
Do każdego słoika włożyć przyprawy, ułożyć różyczki brokuła i zalać gorącą marynatą.
Pasteryzować przez 20 minut (słoiki w garnku zalać gorącą wodą).