- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 1
- 38
Przepis na podst. Le Cordon Bleu- "Kuchnia domowa-Zima"
w książce użyto mięsa jagnięcego, klasyczny gulasz podobno z cielęciny być powinien, ja dziś, ćwicząc tylko na spotkanie z kuchnią francuską, użyłam schabu, ale z cielęciną byłoby z pewnością lepsze.
ok 1 1/2 kg łopatki cielęcej (lub jagnięciny
)
1 marchew
1 cebula ( ja użyłam szalotek, a do jednej dodatkowo wbiłam kilka goździków)
1 łodyga selera naciowego
1 gałązka tymianku (ja dałam ze trzy) lub 1/2 łyżeczki suszonego
1 liść laurowy
1 łyżeczka soli
10-12 ziaren pieprzu ( ja użyłam białego i zielonego)
8 nieobranych ząbków czosnku
oliwa z oliwek
30g masła
30g mąki
300 ml śmietany
natka pietruszki do posypania.
Mięso pokroić w kostkę 3x3 cm
wraz z całą marchwią, łodygą selera, cebulą, tymiankiem, liściem laurowym solą i ziarnami pieprzu włożyć do rondla, zalać zimną wodą tak ok 2 1/2 cm ponad ich powierzchnię. Zagotować, zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu ok. 1 godz. zbierając szumowiny.
W międzyczasie rozgrzać lekko piekarnik, nieobrane ząbki czosnku w małym naczynku zalać oliwą i wstawić do piekarnika aż zmięknie ( w książce napisali, że na 40 minut!!! ale to stanowczo za długo wg mnie-ja do rozgrzanej oliwy wrzuciłam czosnek, zostawiłam w wyłączonym, ale nagrzanym do 150st. piekarniku na jakieś 15 minut. Potem należy go przestudzić, obrać z łupiny i przetrzeć przez sito.
Ugotowane mięso z warzywami odcedzić ( WYWAR ZACHOWAĆ)-i odstawić w ciepłe miejsce ( ja trzymałam przykryte w ciepłym piekarniku).
Przecedzony wywar gotować jeszcze ok 20 min. aż zmniejszy objętość o połowę.
Masło stopić, dodać mąkę i zrobić białą zasmażkę, wlać wywar, zagotować mieszając, dodać śmietanę, przetarty czosnek. Całość przecedzić przez sito, doprawić do smaku solą, mielonym pieprzem( ja białym).
Mięso wyłożyć na półmisek, polać sosem, posypać zieloną pietruszką.
Można podać z warzywami z wody ( ja użyłam fasolki, marchewki, z którą gotowało się mięso no i rozgotowana szalotka też mi bardzo smakowała
, właściwie mogłam ją razem z czosnkiem doadać do sosu. )
w książce użyto mięsa jagnięcego, klasyczny gulasz podobno z cielęciny być powinien, ja dziś, ćwicząc tylko na spotkanie z kuchnią francuską, użyłam schabu, ale z cielęciną byłoby z pewnością lepsze.
ok 1 1/2 kg łopatki cielęcej (lub jagnięciny
1 marchew
1 cebula ( ja użyłam szalotek, a do jednej dodatkowo wbiłam kilka goździków)
1 łodyga selera naciowego
1 gałązka tymianku (ja dałam ze trzy) lub 1/2 łyżeczki suszonego
1 liść laurowy
1 łyżeczka soli
10-12 ziaren pieprzu ( ja użyłam białego i zielonego)
8 nieobranych ząbków czosnku
oliwa z oliwek
30g masła
30g mąki
300 ml śmietany
natka pietruszki do posypania.
Mięso pokroić w kostkę 3x3 cm
wraz z całą marchwią, łodygą selera, cebulą, tymiankiem, liściem laurowym solą i ziarnami pieprzu włożyć do rondla, zalać zimną wodą tak ok 2 1/2 cm ponad ich powierzchnię. Zagotować, zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu ok. 1 godz. zbierając szumowiny.
W międzyczasie rozgrzać lekko piekarnik, nieobrane ząbki czosnku w małym naczynku zalać oliwą i wstawić do piekarnika aż zmięknie ( w książce napisali, że na 40 minut!!! ale to stanowczo za długo wg mnie-ja do rozgrzanej oliwy wrzuciłam czosnek, zostawiłam w wyłączonym, ale nagrzanym do 150st. piekarniku na jakieś 15 minut. Potem należy go przestudzić, obrać z łupiny i przetrzeć przez sito.
Ugotowane mięso z warzywami odcedzić ( WYWAR ZACHOWAĆ)-i odstawić w ciepłe miejsce ( ja trzymałam przykryte w ciepłym piekarniku).
Przecedzony wywar gotować jeszcze ok 20 min. aż zmniejszy objętość o połowę.
Masło stopić, dodać mąkę i zrobić białą zasmażkę, wlać wywar, zagotować mieszając, dodać śmietanę, przetarty czosnek. Całość przecedzić przez sito, doprawić do smaku solą, mielonym pieprzem( ja białym).
Mięso wyłożyć na półmisek, polać sosem, posypać zieloną pietruszką.
Można podać z warzywami z wody ( ja użyłam fasolki, marchewki, z którą gotowało się mięso no i rozgotowana szalotka też mi bardzo smakowała
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: