Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Biszkopt - wątek zbiorczy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Penia" data-source="post: 104074" data-attributes="member: 39"><p>To ja jeszcze dodam moje pewniaki:</p><p><strong></strong></p><p><strong>Biszkopt na krupczatce (z netu)-dobry, puszysty, równy-tortownica 26cm</strong></p><p>5 jajek, </p><p>1 szkl. mąki krupczatki, </p><p>3/4 szkl. cukru, </p><p>1 cukier waniliowy, </p><p>proszek do pieczenia na czubek łyżeczki (max 1 łyżeczka). </p><p>No i rzecz jasna 2 łyżki kakao (to w wersji ciemnej, jasna bez kakao)</p><p>Białka ubić na sztywną pianę, dodawać partiami cukier, za każdym razem ubijać dokładnie. Dodać cukier waniliowy i po 1 żółtku. Oczywiście za każdym razem ubijać. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać partiami do masy jajecznej. Za każdym razem dobrze wymieszać np rózgą. Wylać ciasto do przygotowanej wcześniej formy z natłuszczonym i wysypanym bułką tartą dnem. Tylko dnem, wtedy biszkopt będzie równy. Piec w temp. 150 stopni ok. 35-45 minut. Nadaje się i na torty, i na placki, i do zjedzenia natychmiast. Oczywiście przekroić w razie czego po wystygnięciu.</p><p></p><p><strong>I Puchatkowy biszkopt </strong></p><p><em>Biszkopt wysoki, puszysty (tortownica 26cm)</em></p><p>150 gr mąki tortowej</p><p>150 gr cukru</p><p>1 cukier waniliowy</p><p>8 jaj</p><p>1 budyń czekoladowy (lub waniliowy w wersji jasnej)</p><p>2 łyżki kakao (mąka w wersji jasnej)</p><p>&#189; proszku do pieczenia małego</p><p>aromat gorzkich migdałów</p><p>Z białek ubić sztywną pianę dodać zółtka wymieszane z aromatem, cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao oraz budyniem i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Wylać do tortownicy (ok. 26 cm) i piec w piekarniku w temp. ok. 180°C przez 35-40 minut (sprawdzać stan upieczenia). Wyjąć, wraz z formą odwrócić do góry nogami i ostudzić. Można biszkopt upieć dzień wcześniej. Po ostudzeniu wyjąć z formy (odkroić wierzch, gdy zostanie wykorzystany do obsypki), przekroić na trzy części.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Penia, post: 104074, member: 39"] To ja jeszcze dodam moje pewniaki: [B] Biszkopt na krupczatce (z netu)-dobry, puszysty, równy-tortownica 26cm[/B] 5 jajek, 1 szkl. mąki krupczatki, 3/4 szkl. cukru, 1 cukier waniliowy, proszek do pieczenia na czubek łyżeczki (max 1 łyżeczka). No i rzecz jasna 2 łyżki kakao (to w wersji ciemnej, jasna bez kakao) Białka ubić na sztywną pianę, dodawać partiami cukier, za każdym razem ubijać dokładnie. Dodać cukier waniliowy i po 1 żółtku. Oczywiście za każdym razem ubijać. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać partiami do masy jajecznej. Za każdym razem dobrze wymieszać np rózgą. Wylać ciasto do przygotowanej wcześniej formy z natłuszczonym i wysypanym bułką tartą dnem. Tylko dnem, wtedy biszkopt będzie równy. Piec w temp. 150 stopni ok. 35-45 minut. Nadaje się i na torty, i na placki, i do zjedzenia natychmiast. Oczywiście przekroić w razie czego po wystygnięciu. [B]I Puchatkowy biszkopt [/B] [I]Biszkopt wysoki, puszysty (tortownica 26cm)[/I] 150 gr mąki tortowej 150 gr cukru 1 cukier waniliowy 8 jaj 1 budyń czekoladowy (lub waniliowy w wersji jasnej) 2 łyżki kakao (mąka w wersji jasnej) ½ proszku do pieczenia małego aromat gorzkich migdałów Z białek ubić sztywną pianę dodać zółtka wymieszane z aromatem, cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao oraz budyniem i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Wylać do tortownicy (ok. 26 cm) i piec w piekarniku w temp. ok. 180°C przez 35-40 minut (sprawdzać stan upieczenia). Wyjąć, wraz z formą odwrócić do góry nogami i ostudzić. Można biszkopt upieć dzień wcześniej. Po ostudzeniu wyjąć z formy (odkroić wierzch, gdy zostanie wykorzystany do obsypki), przekroić na trzy części. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Biszkopt - wątek zbiorczy
Top
Bottom