Bananowy przysmak:
5 pięknych żółciutkich bananów
3 dkg masła
8 łyżek rumu (może też być whisky)
5 łyżek miodu
5 dkg płatków migdałów bądź orzechy włoskie drobno posiekane
łyżeczka cynamonu
Banany kroimy w plastry (ok. 1,5-2 cm).
Smażymy delikatnie na maśle. Zdejmujemy z patelni, wkładamy je do naczynia i przykrywamy pokrywką tak by trzymały ciepło.
Do masła na którym obsmażaliśmy banany dodajemy miód, cynamon i rum. Gotujemy, aż sos zgęstnieje. Dosypujemy migdały.
Polewamy banany sosem.
Wszystko można udekorować bitą śmietaną.
5 pięknych żółciutkich bananów
3 dkg masła
8 łyżek rumu (może też być whisky)
5 łyżek miodu
5 dkg płatków migdałów bądź orzechy włoskie drobno posiekane
łyżeczka cynamonu
Banany kroimy w plastry (ok. 1,5-2 cm).
Smażymy delikatnie na maśle. Zdejmujemy z patelni, wkładamy je do naczynia i przykrywamy pokrywką tak by trzymały ciepło.
Do masła na którym obsmażaliśmy banany dodajemy miód, cynamon i rum. Gotujemy, aż sos zgęstnieje. Dosypujemy migdały.
Polewamy banany sosem.
Wszystko można udekorować bitą śmietaną.